De Nederlanden (Van Schendel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Nederlanden
Auteur(s) Arthur van Schendel
Land Nederland
Taal Nederlands
Genre Episch gedicht
Uitgever J.M. Meulenhoff
Uitgegeven 1945 [=1946]
Medium hardcover
Pagina's 60
Oorspronkelijke oplage 25 luxe, naast de gewone oplage
Vorige boek Een zindelijke wereld
Volgende boek Het oude huis
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Tweede Wereldoorlog

De Nederlanden. Een gedicht van Arthur van Schendel (1874-1946) verscheen begin 1946, na de Tweede Wereldoorlog. Het is een episch gedicht en lofdicht op Nederland, in vijf delen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlanden werd geschreven in het oorlogsjaar 1944 en door omstandigheden pas in 1946 gepubliceerd; de uitgave zelf dateert het op 1945. Het manuscript is in bezit van de familie Van Schendel; de autograaf en een typoscript bevinden zich in het Literatuurmuseum. Het is het enige gedicht dat Van Schendel heeft geschreven. Het werd al aangekondigd in juli 1945, en bij terugkomst van de dichter naar Nederland vanuit Italië in datzelfde jaar.

Uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

Het gedicht werd uitgegeven door J.M. Meulenhoff te Amsterdam, begin 1946, in het jaar van het overlijden van de auteur. De uitgave werd in het najaar van 1945 gezet uit de letter Bembo en vormgegeven door Huib van Krimpen. Behalve deze druk verscheen het alleen nog in het zevende deel van Verzameld werk (1978).

Luxe uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

Van deze uitgave werden 25 luxe, met numerator genummerde exemplaren gedrukt op Hollandsch papier. Deze werden gebonden in halfperkament en voorzien van bruinrode platten; auteursnaam en titel werden in goud op de rug gestempeld en op het voorplat staat een verguld monogram met de in elkaar geweven letters AvS.[1]