De Schaapweimolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Schaapweimolen
De Schaapweimolen, maart 2008
De Schaapweimolen, maart 2008
Basisgegevens
Plaats Rijswijk
Bouwjaar 1826
Type grondzeiler
Kenmerken achtkanten molen
Vlucht 20,8 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemalen van de Hoekpolder op vrijwillige basis
Restauraties  ca. 1960
Oorspronkelijk gebruik  bemalen van de Schaapweipolder
Huidig gebruik  bemalen van de Hoek- Plaspoel- en Schaapweipolder, op vrijwillige basis
Monumentnummer  20041
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
www.westlandsemolens.nl
Foto september 2007
Foto september 2007
Portaal:  Molens

De Schaapweimolen is een poldermolen van het type grondzeiler in het Zuid-Hollandse Rijswijk. De molen bemaalde vroeger de Plaspoel- en Schaapweipolder.

De voorganger van de huidige molen was een wipmolen die in 1825 afbrandde, waarop de huidige molen werd gebouwd. De Schaapweimolen bemaalde tot 1944 zelfstandig de polders. In dat jaar werd de molensloot gedempt voor de aanleg van een antitankgracht.

Verplaatsing van de Schaapweimolen

In 1959 werd de molen eigendom van de gemeente Rijswijk, die de Schaapweimolen in 1960 restaureerde en in 1988 verkocht aan het Hoogheemraadschap van Delfland. De Schaapweimolen werd in september van hetzelfde jaar ca. 1,5 km naar het westen verplaatst in verband met de aanleg van de A4. De molen is in een groenstrook naast een park aan de rand van Rijswijk geplaatst, vlak bij de restanten van de Hoekpoldermolen, een ronde stenen poldermolen waarvan het bovenste deel is afgebroken en waar in het resterende deel een gemaal is geplaatst.

Tot enkele jaren geleden waren enkele hoogspanningsmasten bij de nieuwe locatie de enige storende landschapselementen. De omgeving is echter in een hoog tempo aan het verstedelijken: vlak bij de Schaapweimolen is tussen 1996 en 2008 de wijk Wateringse Veld, een nieuwe woonwijk van Den Haag, gebouwd. De geluidsschermen van de A4 zijn vanaf de plaats van de molen duidelijk te zien, evenals de tussen 2004 en 2008 in de Harnaschpolder aangelegde rioolzuiveringsinstallatie. In maart 2008 is men vlak naast de molen begonnen met de aanleg van een hoogspanningsverdeelstation, waardoor het landelijke karakter van de omgeving van de molen nog verder is aangetast.