Naar inhoud springen

De Ster (recreatiedomein)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 3 nov 2019 om 16:02. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Ster
Natuurgebied
De Ster (België)
De Ster
Situering
Land België
Locatie Sint-Niklaas
Coördinaten 51° 10′ NB, 4° 12′ OL
Informatie
Oppervlakte 1 km²
Opgericht 1965
Beheer Provincie Oost-Vlaanderen

De Ster is een natuur- en recreatiegebied in de Belgische stad Sint-Niklaas. Het domein ligt ten oosten van het stadscentrum in de buurtschap Ster en is zo'n 100 ha groot. In het domein ligt een zwem- en roeivijver met een oppervlakte van zo'n 20 ha en een maximale diepte van 11 meter en een visvijver van zo'n 8 ha. Daarnaast beschikt De Ster over een speeltuin, kinderboerderij, een kruidentuin en sportfaciliteiten, waaronder een atletiekbaan en een sporthal.

Vanaf 2003 wordt op het domein de internationale A-veldrit Waaslandcross georganiseerd. Door organisatorische problemen vond er twee jaar geen wedstrijd plaats maar sinds veldritseizoen 2012-2013 werd het terug georganiseerd.

Geschiedenis

Het domein ligt bij de wijk Vossekot of De Ster, op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 als het gehucht Het Vossekot aangeduid. De Atlas der Buurtwegen toont het gehucht als Sterreken en Sterhoek in een landelijk gebied. In 1939 plande de Belgische militaire overheid de aanleg van een vliegveld dat in 1940 door de Duitsers werd gebruikt en uitgebouwd.

Tot het begin van de jaren 60 was hier veel onontgonnen grond beschikbaar en in 1960 vatte men het plan op hier een industriegebied in te richten. Later bleek dat verder zuidwaarts de autosnelweg E3 (nu A14/E17) zou worden aangelegd, waarlangs de stad industrieterreinen zou aanleggen, en de vrijgekomen gronden bij De Ster kregen in 1965 een bestemming als recreatiegebied.

De zandgrond bleek hier geschikt voor de aanleg van de snelweg, en zo ontstond door de zandwinning de vijver. Reeds tijdens het uitgraven werd rekening gehouden met de bestemming als recreatiegebied en werden de oevers van vijver in verschillende niveaus (taluds) uitgegraven om steile onstabiele wanden te vermijden.

Fotogalerij

Externe link