De Stratemakeropzeeshow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Stratemakeropzeeshow
Joost Prinsen, Wieteke van Dort en Aart Staartjes nemen het nummer Je bent een liegbeest op voor De Stratemakeropzeeshow
Genre Kinderprogramma
Regie Aart Staartjes
Frans Boelen
Muziek Harry Bannink
Intromuziek Herman Schoonderwalt
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Mieps Suurhoff
Uitzendingen
Start 3 oktober 1972
Einde 26 december 1974
Afleveringen 55 lijst
Seizoenen 4
Netwerk of omroep VARA
Zender Publieke omroep
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Stratemakeropzeeshow was een Nederlands televisieprogramma voor kinderen vanaf een jaar of acht, met Aart Staartjes als de Stratemaker ('Straat') die aan het begin van het programma, gezeten in een bootje op het water, een baksteen liet zinken, Wieteke van Dort als De Deftige Dame die in werkelijkheid helemaal niet zo deftig was en regelmatig hoorbaar een scheet liet en Joost Prinsen als Erik Engerd die zich inbeeldde een soort "monsterfiguur" te zijn en iedereen bang probeerde te maken, wat nooit lukte. Naast de vaste drie typetjes speelden ze ook veel andere typetjes. Van de reeks werden tussen 3 oktober 1972 en 26 december 1974 55 afleveringen uitgezonden.

Het programma behandelde regelmatig onderwerpen die in die tijd controversieel waren. Een beruchte uitzending had bijvoorbeeld als thema 'pies en poep'. Daarin vroeg iemand de weg naar het "Drollenplein" en die werd hem dan gewezen via de "Piesstraat" en het "Poepjesplein". Ook de mentaliteit van de Stratemakeropzeeshow was vernieuwend. Men probeerde betutteling te vermijden en de traditionele gezagsverhouding tussen ouders en kinderen werd soms ironisch aan de kaak gesteld.

Ook een min of meer vast onderdeel was een sketch waarin Staartjes en Van Dort twee leerlingen speelden, die als enigen nog over waren van een klas omdat ze elk jaar bleven zitten. In een ouderwets schoolbankje gezeten luisterden zij naar de lessen van onderwijzer Joost Prinsen, die nooit verder kwam dan "de bodemgesteldheid van Zuidoost Groningen".

Hoewel diverse ouders hun kinderen verboden ernaar te kijken, was de Stratemakeropzeeshow een populair programma, niet in de laatste plaats doordat Henk van der Meyden er in De Telegraaf schande van sprak.

De naam van het programma was ontleend aan een traditionele grap van volwassenen tegen kleine kinderen met de vraag "wat wil je later worden?" en als het kind dat niet helemaal weet luidt de conclusie: "Ik denk dat jij stratenmaker wordt. Stratenmaker op zee!" Die grap met een baard was hier werkelijkheid, want Staartjes beeldde iemand uit die echt stratenmaker op zee was geworden.

De makers zouden later tevens aan de basis staan van de programma's J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Het Klokhuis.

Liedjes[bewerken | brontekst bewerken]

De liedjes voor de Stratemakeropzeeshow werden geschreven door Harry Bannink, met teksten van schrijvers als Willem Wilmink, Karel Eykman (onder het pseudoniem Hendrik Blaak) en Hans Dorrestijn. De begin- en eindtune werden gecomponeerd door Herman Schoonderwalt.

Een bekend liedje uit een van de shows is Frekie (1974) van Willem Wilmink, vertolkt door Joost Prinsen, over een geestelijk gehandicapte jongen, waarin men aan het denken wordt gezet omdat blijkt dat zo iemand ook heel gelukkig kan zijn. Een ander bekend lied van Wilmink was Hondedrollen (1973):

Honden! Poep niet op ons voetbalveld,
Wij hebben er narigheid van,
Als je moet schijten met alle geweld,
doe het thuis in de koekenpan!

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van De Stratemakeropzeeshow voor een volledige lijst van afleveringen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stratemakeropzeeshow van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.