De Vijf in de knel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Vijf in de knel
Auteur(s) Enid Blyton
Taal Nederlands
Reeks/serie De Vijf
Genre kinderboek
Uitgever H.J.W. Becht
Uitgegeven Vlag van Verenigd Koninkrijk 1949
Vlag van Nederland 1959
Voorloper 7 - De Vijf en de spooktrein
Vervolg 9 - De Vijf op avontuur
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Vijf in de knel is het achtste deel uit de De Vijf-boekenreeks. Het boek werd in 1949 geschreven door Enid Blyton onder de titel Five get into trouble.

Het boek werd voor Nederland bewerkt door D.L. Uyt den Boogaard en uitgegeven door H.J.W. Becht, met illustraties van Eileen Soper. De omslag van de eerste drie drukken is gemaakt door Hans G. Kresse. Vanaf 2002 wordt het boek uitgegeven in een nieuwe vertaling van J.H. Gever en geïllustreerd door Julius Ros.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Vijf maken in de paasvakantie een trektocht op de fiets. Onderweg maken ze kennis met Richard Kent. Hij is een zoon van Thurlow Kent, diamantslijper en een van de rijkste mannen van het land. Richard trekt een tijdje met hen op, maar gaat er dan plots vandoor. Hij wordt echter opgewacht door een stel criminelen, die hem willen gijzelen. Richard weet te ontkomen, maar dan wordt Dick voor hem aangezien en door de mannen ontvoerd. Hij wordt in de Owl's Dene gevangen gehouden, in een oud kasteeltje. De anderen gaan op zoek en vinden het kasteel waar Dick gevangen zit. Wanneer ze het terrein oplopen, sluiten de smeedijzeren hekken zich achter hen en zitten ze in de val...