De dame met de hermelijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De dame met de hermelijn
The Lady with an Ermine.jpg
Museum Czartoryski Museum
Locatie Krakau
Kunstenaar Leonardo da Vinci
Jaar 1490
Type olieverf op hout
Afmetingen 54 × 39 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De dame met de hermelijn is een schilderij van Leonardo da Vinci. Da Vinci heeft het schilderij waarschijnlijk rond 1490 geschilderd. Op het schilderij staat Cecilia Gallerani, de belangrijkste maîtresse van hertog Ludovico Sforza, die ook bekendstond als Ludovico de Moor. Het schilderij is een van de vier vrouwenportretten die Da Vinci heeft geschilderd; de andere drie zijn de Mona Lisa, het portret van Ginevra de'Benci en het portret van Lucrezia Crivelli (de laatste minnares van Sforza), genaamd La Belle Ferronière.

Da Vinci ontmoette Cecilia Gallerani in Milaan in 1484, waar zij beiden leefden in het kasteel van hertog Ludivico Sforza. Cecilia was de maîtresse van de hertog; ze speelde muziek en schreef poëzie. Er zijn verschillende verklaringen waarom er een hermelijn op het schilderij staat. Hermelijnen werden geassocieerd met de aristocratie. De hermelijn was ook een symbool van reinheid en het teken van de familie de Moor. Maar het kon ook een woordspeling met haar naam zijn. Overigens is het dier op het schilderij geen hermelijn, maar een witte fret.

Het schilderij werd in Italië in 1798 gekocht door de Poolse politicus Adam Jerzy Czartoryski, zoon van de staatsman Adam Kazimierz Czartoryski en diens echtgenote Izabela Czartoryska, en in 1800 opgenomen in de Czartoryski's familiecollectie. De inscriptie in de linkerhoek van het schilderij is: LA BELE FERIONIERE. LEONARD D'AWINCI. Deze inscriptie is waarschijnlijk kort na aankomst in Polen toegevoegd door een restaurateur.[1]

Bijna meteen na de Duitse bezetting van Polen in 1939 werd het schilderij in beslag genomen door de nazi's en verzonden naar het Bode-Museum in Berlijn.

In 1940 verzocht Hans Frank, de Duitse gouverneur van Polen, dat het schilderij teruggebracht werd naar Krakau. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het schilderij ontdekt in Franks huis op het platteland van Beieren door geallieerde troepen. Het schilderij is in die tijd teruggekeerd naar Polen en is momenteel te zien in het Czartoryski Museum in Krakau.

Onderzoek met een nieuwe techniek onthulde in 2014 dat dit werk op zijn minst 2 keer overschilderd is waarbij het witte dier pas in een latere versie werd toegevoegd [2].

In december 2016 werd de hele Czartorysky collectie waaronder dit schilderij verkocht aan de Poolse staat voor een totaal bedrag van 100 miljoen euro terwijl de collectie geschat werd op 2 miljard euro [3].