De boetvaardige Hiëronymus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De boetvaardige Hiëronymus
Italiaans: San Girolamo penitente
De boetvaardige Hiëronymus
Kunstenaar Leonardo da Vinci
Jaar ca. 1480-1482 (en later?)
Ontstaan in Florence
Stijl hoogrenaissance
Techniek olieverf op paneel (walnoot)
Afmetingen 103 × 74 cm
Museum Vaticaanse Musea
Inventarisnummer 40337
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De boetvaardige Hiëronymus (Italiaans: San Girolamo penitente) is een onvoltooid schilderij van Leonardo da Vinci uit circa 1480-1482. Het is niet gesigneerd of gedateerd, maar het wordt unaniem aan hem toegeschreven. Het schilderij behoort tot de collectie van de Vaticaanse Musea.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Op het doek wordt de kerkvader Hiëronymus van Stridon uitgebeeld in de periode dat hij zich als kluizenaar had teruggetrokken in de Syrische woestijn. Hij kastijdt zichzelf met de steen die hij in zijn uitgestrekte hand houdt en waarmee hij zich op zijn borst slaat. Aan zijn voeten ligt de leeuw die hem gewoonlijk vergezelt. Volgens een legende was Hiëronymus een leeuw tegenkomen die mank liep vanwege een doorn in zijn poot. Hij verwijderde de doorn en verwierf daarmee de trouw van de leeuw die vanaf dat moment niet van zijn zijde week.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

In de 18e eeuw was het in bezit van Angelika Kauffmann, die het in 1803 in haar testament vermeldde en aan Leonardo toeschreef.

Toen de volgende eigenaar, de 19e-eeuwse kunstverzamelaar kardinaal Fesch, een oom van Napoleon Bonaparte, het in bezit kreeg, was het paneel verminkt doordat er een vierkant met het hoofd van de heilige was uitgesneden, waarschijnlijk omdat dit het gedeelte was dat het verst was uitgewerkt. Later werd het verhaal verteld dat de kardinaal het deel met de torso van Hiëronymus als deksel van een kist in een winkel in Rome aantrof en dat hij het hoofd bij een schoenmaker vond die het als kruk gebruikte. Het gerepareerde paneel werd in de jaren 1846-1857 gekocht door Paus Pius IX voor de Vaticaanse Pinacotheek en behoort sindsdien tot de collectie van de Vaticaanse Musea in Vaticaanstad in Rome.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marani, Pietro C. (1992): Leonardo da Vinci. Complete catalogus van het geschilderde werk, Amsterdam: Meulenhoff. Vertaling uit het Italiaans van Leonardo. Catalogo completo dei dipinti (1989), Florence: Cantini Editore.
  • Pedretti, Carlo (1973): Leonardo. A Study in Chronology and Style, Londen: Thames and Hudson (herdruk uit 1982, New York: Johnson Reprint Corporation), p. 53–54
  • Zöllner, Frank (2006): Leonardo da Vinci. Schilderijen, Kerkdriel: Librero. Vertaling uit het Duits van Leonardo da Vinci. Sämtliche Gemälde (2004), Keulen: Taschen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saint Jerome by Leonardo da Vinci van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.