Salvator Mundi (Leonardo da Vinci)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Salvator Mundi
Salvator Mundi
Kunstenaar Leonardo da Vinci
Jaar ca. 1500
Techniek Olieverf op notenhout
Afmetingen 45,4 × 65,6 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Verlosser van de wereld (Latijn Salvator Mundi) is een olieverfschilderij dat rond 1500 geschilderd is door Leonardo da Vinci. Het is geschilderd op een walnotenhouten paneel van 45,4 bij 65,6 cm.

Het motief Salvator Mundi was in de 15e en 16e eeuw populair op Franse en Vlaamse schilderijen. De afbeelding toont Jezus met opgeheven rechterhand tot zegening, met in de andere een kristallen bol, symbool van de hemel. Hij is gekleed in zijn traditionele rode en blauwe gewaden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het schilderij werd mogelijk geschilderd voor Lodewijk XII[1] van Frankrijk en zijn echtgenote, Anna van Bretagne, kort na Lodewijks verovering van Milaan en Genua rond 1500. Later werd het schilderij eigendom van Karel I van Engeland, wellicht meegenomen door diens echtgenote Henriëtta Maria van Frankrijk in 1625 voor haar vertrekken in Queen's House in Greenwich en opgenomen in zijn kunstcollectie in 1649 voordat het geveild werd door de zoon van de hertog van Buckingham en Normanby in 1763. Het schilderij dook vervolgens op in 1900, toen het werd gekocht door de Britse verzamelaar Francis Cook, eerste burggraaf van Monserrate. Het schilderij was beschadigd door eerdere restauratiepogingen en het auteurschap was onduidelijk. Nakomelingen van Cook veilden het in 1958 voor £ 45.[2] In 2005 werd het schilderij verworven door een consortium van kunsthandelaren, onder wie Robert Simon, een specialist in oude meesters, voor circa $ 10.000. Het was zwaar overschilderd en werd voorafgaand aan de restauratie beschreven als "een wrak, donker en somber".

Lange tijd dacht men dat het schilderij een kopie was van een werk geschilderd door Leonardo's leerling Giovanni Boltraffio,[3]. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de Leonardo-tentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen, nodigden de organisatoren vier Italiaanse Leonardo-kenners uit om het auteurschap te beoordelen. Na reiniging en restauratie werd in juli 2011 bericht dat het ongetwijfeld om een Leonardo da Vinci ging, waardoor de waarde steeg naar £ 120 miljoen.

Voor het eerst werd het schilderij tentoongesteld, van 9 november 2011 tot 5 februari 2012 in de National Gallery in Londen.

In 2013 werd het schilderij verkocht aan de Russische verzamelaar Dmitry Rybolovlev voor $ 127,5 miljoen, via de Zwitserse handelaar Yves Bouvier.

Recordprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 november 2017 werd het doek geveild door de toenmalige eigenaar in veilinghuis Christie's in New York. Het werd geveild voor $ 400 miljoen (uiteindelijke prijs $ 450.312.500 inclusief commissie), waardoor de Salvator Mundi het duurst verkochte kunstwerk tot dan toe is.[4] Het vermoeden bestaat dat de koper de Saoedische prins Bader bin Abdoellah bin Mohammed bin Farhan al-Saoed was namens het departement van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi, maar dit laatste werd door het ministerie niet bevestigd.[5][6]

Het schilderij zou komen te hangen in het Louvre Abu Dhabi, kondigde het museum aan, echter daar hangt het niet.[7] Het werk zou mogelijk aan boord hangen van het jacht "Serene" van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.[8]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]