Mohammad bin Salman al-Saoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mohammad bin Salman al-Saoed
Mohammad bin Salman al-Saoed in 2017
Kroonprins
Periode 21 juni 2017 - heden
Voorganger Mohammed ben Nayef
Vader Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed
Moeder Fahda bint Falah bin Sultan Al Hithalayn

Mohammad bin Salman al-Saoed ((ar) محمد بن سلمان بن عبد العزيز آل سعود) (Jeddah, 31 augustus 1985) is een zoon van Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, de koning van Saoedi-Arabië en zijn derde vrouw Fahda bint Falah bin Sultan Al Hithalayn. Hij is sedert 2015 de minister van Defensie in het nationale kabinet. Sinds juni 2017 is hij de kroonprins van Saoedi-Arabië.[1]

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Mohammad bin Salman heeft rechten gestudeerd aan de King Saud University. Na zijn studie was hij eerst actief in het bedrijfsleven, maar werd al snel door zijn vader Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed als adjudant ingeschakeld. Na de troonsbestijging van zijn vader op 23 januari 2015 werd hij op een drietal sleutelposities benoemd. Eerst als minister van Defensie, daarnaast werd hij ook stafchef van het koninklijk hof, alsook voorzitter van een nieuwgevormde economische raad.[2] Hij verwierf al snel bekendheid door zijn rol in de interventie in het buurland Jemen in 2015 waarbij zijn oom Moekrin, de vorige kroonprins, als te Jemenitisch gezind werd verwijderd en op 28 april opgevolgd door zijn neef, de nieuwe kroonprins Mohammed ben Nayef.

Op 28 april 2015 werd hij door de koning, zijn vader, benoemd tot plaatsvervangend kroonprins. Op 21 juni 2017 werd hij kroonprins.[3] De reden voor deze actie is niet bekendgemaakt. De benoeming van de nieuwe kroonprins is goedgekeurd door de zogenoemde Raad van Trouw.[3] Vanaf 7 oktober 2021 mag Bin Salman zichzelf eigenaar van de voetbalclub Newcastle United noemen. Met de overname van de club van vorige eigenaar Mike Ashley is een bedrag van 350 miljoen euro geboeid.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe kroonprins drukte snel zijn stempel op het openbaar leven. Hij kondigde in oktober 2017 aan dat hij het koninkrijk op het spoor van de tolerante en gematigde islam wil zetten.

Oók kondigde hij aan dat vrouwen voortaan per auto mogen rijden, wat in Saoedi-Arabië tot dan streng was verboden. Ook liet hij de bioscopen heropenen.

Onder zijn leiding werd een nieuw anticorruptieorgaan opgericht, met de bevoegdheid om arrestatiebevelen uit te vaardigen, reisbeperkingen op te leggen en bankrekeningen te bevriezen.

Begin november 2017 werden elf prinsen, vier ministers en tientallen ex-ministers gearresteerd, in totaal een tweehonderdtal personen, zonder dat hiervoor een reden werd gemeld, maar waarschijnlijk op verdenking van corruptie. In een interview met de New York Times bevestigde de kroonprins dat arrestaties noodzakelijk waren om corruptie te bestrijden.[4]

Medio oktober 2018 kwam kroonprins Mohammad onder grote internationale druk te staan als gevolg van de mysterieuze verdwijning van de dissidente Washington Post-journalist van Saoedische origine Jamal Khashoggi na het binnengaan van het Saoedische Consulaat in Istanboel voor huwelijksformaliteiten. Uit niet officieel bevestigde anonieme berichten, audio- en video-opnamen van Turkse autoriteiten ontstaat de verdenking van een liquidatie door een Saoedisch commando, waaronder zich enkele handlangers van Mohammad bin Salman al-Saoed bevonden.

Drie jaar later werd hij er door een voormalige topman van de Saoedische geheime dienst van beschuldigd in 2014 gedreigd te hebben toenmalig koning Abdoellah te vermoorden.[5]

Zie de categorie Mohammad bin Salman Al Saud van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.