De geruchten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De geruchten
Auteur(s) Hugo Claus
Land België
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Nederlands
Genre Roman
Uitgever Wegener Dagbladen
Oorspronkelijke uitgever De Bezige Bij
Uitgegeven 2005
Oorspronkelijk uitgegeven 1996
Pagina's 224
ISBN 978-90-234-1568-8
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De geruchten is een werk van de Belgische auteur Hugo Claus. Het verscheen voor het eerst in 1996 bij uitgeverij De Bezige Bij, en is de voorlaatste roman van Claus. Hierin schetst hij in een lyrische stijl, met een stuk realisme, een portret van de Belgische samenleving, dat gaandeweg uitgroeit tot een allegorie. Twee jaar later verscheen een soort van vervolg: Onvoltooid Verleden.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

René Catrijsse, een deserteur in een koloniale oorlog in Congo, keert in 1966 terug naar zijn Vlaamse geboortedorp Alegem. Zijn komst verwekt een reeks mysterieuze incidenten en veroorzaakt geruchten onder de bevolking. Wanneer er een geheimzinnige ziekte uitbreekt, zijn alle verdachtmakingen gericht op Catrijsse, die tevens een crimineel verleden heeft. Niemand weet wat hij precies op zijn kerfstok heeft en waarom hij zo halsoverkop naar België is teruggekeerd.

René en zijn familie krijgen de schuld van de mysterieuze ziekte en zijn niet meer welkom in het dorp. Met het uitbannen van deze familie is men echter nog niet van de ziekte af. De familie Catrijsse staat voor de ziekte van de oorlog, confronteert de mensen in het dorp ermee dat niet alleen zij, maar alle dorpsbewoners fout waren in de Tweede Wereldoorlog. De ziekte zorgt voor dreiging, de geruchten komen op gang en opnieuw spookt de oude oorlog rond, die van het dorp een verstikkende gemeenschap maakt en die gebukt gaat onder haar verleden.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]

Theaterbewerking[bewerken | brontekst bewerken]

De geruchten werd net zoals Onvoltooid Verleden bewerkt tot een gelijknamige theatervoorstelling door Het Toneelhuis.