De kassière

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kassière
Regie Ben Verbong
Producent Chris Brouwer
Haig Balian
Scenario Ben Verbong
Sytze van der Laan
Willem Jan Otten
Muziek David A. Stewart
Distributie Movies film production
Première 10 juni 1989
Genre drama
Thriller
Speelduur 112 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De kassière is een Nederlandse film uit 1989 van Ben Verbong. De film heeft als internationale titel Lily was Here. In totaal bezochten 238.033 mensen de film.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De 17-jarige Lily heeft het niet gemakkelijk: ze werkt lange dagen als kassameisje bij een grote supermarkt; thuis botert het niet met haar moeder, die haar alleen opgevoed heeft en daarover een wrok tegen haar heeft, en met haar moeders nieuwe partner. Ze vindt troost bij Alan, een in Nederland gestationeerde zwarte Amerikaanse soldaat; ze maken plannen om samen naar zijn familie in Amerika te gaan. Ze heeft hem nog niet verteld dat ze zwanger is; hij geeft haar wel bevestiging dat hij dat prachtig zou vinden. Kort voor hun vertrek wordt Alan op straat neergestoken door een paar racisten.

Lily’s moeder verwacht dat ze het kind laat weghalen, maar Lily wil het per se houden. Ze vlucht naar de grote stad waar ze recht in de armen loopt van pooierbaas Ted. Hij laat haar wonen in een flat waar eerder een meisje met de naam Loni heeft gewoond. Na wat vervelende voorvallen ontsnapt ze aan Ted met hulp van buurman Arend, die voor Ted rijdt maar hem verwijt, Loni in de dood gedreven te hebben. Lily neemt een armoedige kamer maar heeft geen geld voor de huur. Wanneer in een babywinkel de kassa even onbezet is haalt ze hem leeg. Ze gaat terug naar Loni’s flat om een vergeten audiocassette op te halen met de stem van Alan erop en ontkomt, weer met Arends hulp, ternauwernood aan Ted. Ondertussen heeft haar huurbaas, die gezien had dat ze veel contant geld had, alles uit haar kamer gehaald. Maar nu weet ze hoe gemakkelijk het gaat, vooral met een (ongeladen) pistool dat ze in Loni’s flat had gevonden.

In een beter hotel staat haar kamer vol babyspullen. De politie zoekt Lily en publiceert haar beschrijving; een hotelbediende verklikt haar. Wanneer ze weeën krijgt belt ze Arend om haar naar de vroedvrouw te rijden, die haar helpt ofschoon ze weet dat Lily gezocht wordt. Ze kunnen niet naar haar hotelkamer vanwege de politie daar en zo bevalt ze in een metroschacht. Het kindje heeft problemen en de vroedvrouw brengt het naar het ziekenhuis, waar daarna zowel politie als Ted Lily opwachten. Ze slaapt die nacht bij Arend. Hij zegt dat ze naar het buitenland moet, maar ze denkt er niet aan, zonder haar kindje, dat ze Loni heeft genoemd naar Arends vriendin. Ze gaat naar het ziekenhuis, vindt haar kindje, en krijgt door haar naïeve vastberadenheid de politiecommissaris zover, dat hij haar laat gaan.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]