De lichtjes van de Schelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De lichtjes van de Schelde
Single van:
Bobbejaan Schoepen
Opname 1952
Schrijver(s) Bobbejaan Schoepen (componist)
Jan Stevens (componist)
Anton Beuving (tekstschrijver)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De lichtjes van de Schelde is een Nederlands lied uit 1952 over een zeeman die hoopt op een behouden thuiskomst om zijn vrouw en kinderen te kunnen weerzien. De tekst is van de Nederlander Anton Beuving en de muziek van de Vlaamse zanger-entertainer Bobbejaan Schoepen en Jan Stevens. Het lied is uitgegroeid tot een Vlaamse evergreen. Het nummer is door een groot aantal artiesten uitgevoerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke versie van De lichtjes van de Schelde dateert uit 1952 in de uitvoering van Bobbejaan Schoepen, die ook de muziek schreef op tekst van de inmiddels overleden Nederlander Anton Beuving. Beuving kwam toen geregeld bij Schoepen op bezoek. Schoepen speelde de melodie terwijl Beuving de tekst las: In nog geen vijf minuten tijd was het liedje klaar[1]. Enkele maanden later trok Schoepen naar de Decca studio’s om het lied daar in te zingen. "De lichtjes van de Schelde" groeide uit tot een Vlaamse klassieker (hitlijsten bestonden pas vanaf 1955). Wel werd het in de loop der jaren een aantal keren gecoverd, onder meer door Louis Neefs (1966), Jacques Raymond (1983), Jean Walter (Duitse versie Licht am Elbe), Claire, Wannes Van de Velde & Hans De Booij, Will Tura (1977 en 2007), Daan, Yasmine en Paul de Leeuw. De Strangers vermeldden "De lichtjes van de Schelde" in hun ode aan Antwerpen: Antwârpe (1975).

In februari 2005 speelde Bobbejaan Schoepen het lied in Antwerpen op het literaire festival Saint-Amour. Er volgden nog enkele optredens. Later zou Saint-Amour het een scharniermoment blijken van een nieuwe artistieke periode voor Schoepen. Op 11 juli 2005 voerde Bobbejaan Schoepen De lichtjes van de Schelde uit als finalesong op het Nationale Feest van De Gulden Ontsporing op de Brusselse Grote Markt. In november van hetzelfde jaar werd het nummer genomineerd voor Eregalerij in de categorie voor 1970. De trofee ging toen naar Daydream.[2] Maar de enige staande ovatie voor Bob was de organisatoren niet ontgaan : een jaar later werd, op herhaalde vraag van Radio2 en SABAM, De lichtjes van de Scheldealsnog opgenomen in de Eregalerij. Bobbejaan Schoepen kon toen om medische redenen niet aanwezig zijn maar werd vervangen door DAAN.

In 2006 werd het lied geselecteerd tijdens het staatsbezoek van de Nederlandse koningin Beatrix aan België voor de Belgische delegatie (Brusselse Grote Markt).

Op 13 februari 2007 kreeg Bobbejaan Schoepen een ZAMU Award "Lifetime Achievement Award" nadat hij het nummer met DAAN in duet bracht. Daan zelf zong het lied enkele maanden later tot in de finale van Zo is er maar één (VRT), dat op zoek ging naar het mooiste Nederlandstalige lied. Het strandde op de 5e plaats op 65 inzendingen. Daan bracht het lied ook als bisnummer tijdens The Player-tournee van 2007.

In 2007 kwam er een heruitvoering door Will Tura.

In mei 2008 bracht Bobbejaan Schoepen een nieuwe versie uit op het comeback-album Bobbejaan (PIAS & Bobbejaan Records).

In december 2009 werd een geremasterde versie van de oorspronkelijk opname uit 1952 uitgebracht op de compilatie The World of Bobbejaan - Songbook (Bobbejaan Records).

In zijn geboortestad Boom, bracht Bobbejaan in 2009 als eerste ereburger tijdens die huldiging een laatste keer een ontroerende versie van 'De lichtjes van de Schelde'. Hij overleed een half jaar nadien.

'De lichtjes van de schelde' was ook verschillende keren te horen en te zien in docu-film 'BOBBEJAAN' (2015), o.a. in repetitie-verband en voor publiek.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ”Bobbejaan Schoepen, een Vlaams entertainer” — Histories documentaire, 4 januari 2001 (Canvas)
  2. Anne van Clouseau opgenomen in Eregalerij

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]