Anton Beuving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Anton Pieter Arie Oliemans, beter bekend als Anton Beuving, (Rotterdam, 17 april 1902Loenen, 29 januari 1977) was een Nederlandse tekstschrijver en misdaadauteur. Hij schreef niet alleen onder de naam 'Anton Beuving' maar ook als 'Jan Korver', 'Ton Herder', en 'Sonja Tilaar'.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Na een korte loopbaan op kantoor monsterde hij als 17-jarige aan bij de grote vaart. Het leven aan boord beviel zeer slecht en in 1924 zette hij er een punt achter. Daarna werkte hij onder andere als kok. In 1936 begon hij met schrijven van levensliederen, toneelstukken en hoorspelen. Twee jaar later trad hij in dienst van de VARA.

Liedtekstschrijver[bewerken | brontekst bewerken]

In 1940 schreef Oliemans het muzikale hoorspel Vrouw aan boord. De liedjes werden gezongen door Frans van Schaik. Eén daarvan was "De straatjongen van Rotterdam", beter bekend als "Ketelbinkie", waarmee Van Schaik groot succes had, en dat tot de dag van vandaag gezongen wordt. In later jaren schreef Oliemans ook liedteksten voor artiesten als Eddy Christiani (Kleine Greetje uit de polder), Willy Alberti (Tabé, ouwe Wester), Kees Korbijn, Annie de Reuver, Max van Praag, Bert Robbe, Willeke Alberti en Bobbejaan Schoepen.

Muziek en boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Oliemans werkte veel samen met componist Louis Noiret. In navolging van Noiret startte hij in 1947 zijn eigen muziekuitgeverij. In hetzelfde jaar begon hij ook met het schrijven van jeugdboeken. Zijn populairste boek was Vuur aan bakboord, dat zoals veel van zijn werken ook bewerkt werd tot hoorspel. In 1953 stapte hij over naar het genre van de detectiveroman. Er verschenen 52 boeken van zijn hand over rechercheur 'Hakkie' Waaldijk.

Laatste jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Anton Oliemans bracht zijn laatste jaren door in een verzorgingshuis in Loenen. Hij overleed op 74-jarige leeftijd.

Bijzonderheden liedteksten[bewerken | brontekst bewerken]