De zwanenprinses

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Zwanenprinses
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Richard Rich
Producent Richard Rich
Jared F. Brown
Scenario Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Muziek Lex de Azevedo
Montage Brian Nissen
Distributie Columbia TriStar Motion Picture Group
Première Vlag van Verenigde Staten 18 november 1994
Vlag van Nederland 22 juni 1995
Genre animatiefilm
Speelduur 90 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 21 miljoen
Opbrengst $ 9,8 miljoen
Vervolg De Zwanenprinses en het Geheim van het Kasteel (1997)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De zwanenprinses (Engels: The Swan Princess) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1994. De film werd geregisseerd door Richard Rich en geproduceerd door Columbia Pictures. De film is gebaseerd op de balletvoorstelling Het zwanenmeer. Na deze film verschenen er nog twee vervolgfilms en zeven direct-naar-videofilms rond deze mediafranchise.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Prinses Odette is de dochter van koning William, die regeert over een machtig koninkrijk. William en koningin Ubertha, uit een ander koninkrijk, besluiten later dat Odette en Ubertha's zoon prins Derek te trouwen om de koninkrijken te verenigen.

Odette en Derek haten elkaar als kinderen, maar als volwassenen worden ze verliefd. Odette betwijfelt echter of Derek niet alleen van haar houdt vanwege haar schoonheid. Terwijl Odette en haar vader naar huis rijden in de koets, worden ze in een hinderlaag gelokt door de tovenaar Ruigbaard. Hij transformeert in een draak en ontvoert Odette. Jaren eerder werd Ruigbaard door de koning verbannen omdat hij hem omver wilde werpen. Hij had de koning gedreigd dat hij al zijn bezittingen van hem zou afnemen als hij de kracht had. Hij verandert Odette in een zwaan.

Derek gaat dan op zoek naar Odette. Geleid naar het Zwanenmeer, zo ontdekt hij dat Odette een zwaan is en besluit de betovering te verbreken door de gelofte van liefde af te leggen. Maar dit plan lijkt te mislukken wanneer Ruigbaard Derek probeert te misleiden met een nep Odette (zijn assistent Bridget) en Odette zou als gevolg daarvan sterven. Odette zit opgesloten in de kerker, maar wordt door haar dierenvrienden uit de kerker bevrijd. Ondertussen is de verkeerde Odette aangekomen bij Dereks kasteel. Odette kan niet voorkomen dat Derek de geloften aflegt aan de verkeerde. Ruigbaard onthult vervolgens aan Derek dat hij de gelofte aan de verkeerde heeft afgelegd. Odette vliegt terug naar het Zwanenmeer en sterft in Dereks armen. Er volgt een gevecht tussen Derek en Ruigbaard. Ruigbaard probeert Derek te doden in de vorm van een draak, maar wordt gedood door een pijl van Dereks vriend. Odette komt weer tot leven en uiteindelijk trouwen ze allebei. Ze nemen het kasteel aan het Zwanenmeer, waar Ruigbaard ooit woonde, als hun woonplaats.

Personages en stemacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Nederlandse stem Originele stem
Prinses Odette Mandy Huydts Michelle Nicastro
Prins Derek Bill van Dijk Howard McGillin
Bromley Stan Limburg Joel McKinnon Miller
Heer Rogers Vic De Wachter Mark Harelik
Jean-Bob Serge-Henri Valcke John Cleese
Puffin Bill van Dijk Steve Vinovich
Speed Marco Bakker Steven Wright
Ruigbaard Frits Lambrechts Lex de Azevedo
Koning William Paul van Gorcum Dakin Matthews
Koningin Ubertha Hilde de Mildt Sandy Duncan

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]