Deacon (artillerie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deacon (AEC Mk I Gun Carrier)
Soort
Periode
Bemanning 4
Lengte 6,39 m
Breedte 2,36 m
Hoogte 2,82 m
Gewicht 12,2 ton
Pantser en bewapening
Pantser tot 20 mm
Hoofdbewapening 57mm-kanon (Ordnance QF 6 ponder)
Secundaire bewapening -?
Motor 95 pk (71 kW) AEC A173 6 cilinder dieselmotor
Snelheid (op wegen) 30 km/u
Rijbereik 280km

AEC Mk I Gun Carrier bekend als Deacon was een Engels stuk gemechaniseerde artillerie gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Campagne in Noord-Afrika. De Deacon werd gebouwd op het chassis van de AEC Matador.

In de strijd tegen de Afrikakorps in de woestijnen van Noord-Afrika had het Britse leger een grote behoefte aan mobiele wapens. Kleine kanonnen werden achterop vrachtwagens gemonteerd – en portee - om snel vuursteun te kunnen leveren.

De AEC Matador kreeg op het laadvlak een 6-ponder kanon gemonteerd. Deze was omgeven door pantserplaten en zo ook de bestuurderscabine en motor. Het pantser was maximaal 20mm dik. Voor het kanon waren twee bemanningsleden nodig, een commandant en lader. Het kanon schoot granaten af met een gewicht van iets minder dan 3 kilogram. De pantserdoorborende granaten gingen door 60mm dik pantser heen op een afstand van bijna 1 kilometer (1.000 yards). De productie van de Deacon startte in december 1942 en er werden 175 exemplaren van gemaakt.

De Deacon heeft vooral dienst gedaan in Noord-Afrika. In Europa is het nooit gebruikt. Diverse voertuigen zijn in 1943 verkocht aan het Turkse leger of het kanon is verwijderd en omgebouwd tot gepantserde munitie vrachtwagens.

Externe link[bewerken]