Mk VII Tetrarch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mk VII Tetrarch
Mk VII Tetrarch
Soort
Periode 1940-1949
Bemanning 3
Lengte 4,31 m
Breedte 2,31 m
Hoogte 2,12 m
Gewicht 7,62 ton
Pantser en bewapening
Pantser 4-16 mm
Hoofdbewapening 1x 2-pondskanon
Secundaire bewapening 1x coaxiaal 7,92mm-machinegeweer
Motor Meadows 12 cilinder benzinemotor
165 pk (123 kW)
Snelheid (op wegen) 64 km/h
Rijbereik 224 km
Een Tetrach verlaat een Hamilcar zweefvliegtuig

De Mk VII Tetrarch, ook wel gewoon Tetrarch was een Britse lichte tank uit de Tweede Wereldoorlog. Hij werd gebouwd door Vickers-Armstrongs.

Het prototype kwam gereed in 1938, onder de naam Purdah. De tank, die in 1940 in productie ging, kende weinig succes aangezien hij geen opvallende kenmerken had die hem onderscheidden van andere lichte tanks. Het pantser en de bewapening waren ondermaats en daardoor bewees hij geen goede diensten gedurende de eerste jaren van de oorlog. Een andere reden daarvoor ook was het dat het type geen specifiek doel had. De Britten trok de serie dan ook snel terug, maar schonken een klein aantal aan de Sovjet-Unie, die ze zonder enig enthousiasme aanvaardde.[bron?]

Halverwege de oorlog kreeg de Tetrarch echter een nieuw doel. Hij werd ingezet als tank ter ondersteuning van luchtlandingstroepen. Het Hamilcar zweefvliegtuig werd zelfs speciaal ontworpen om hem te vervoeren.[1] Op D-Day werd de tank dan ook in die uitvoering, met een sterkere bewapening[bron?], ingezet samen met de Britse luchtlandingstroepen. Het pantser was echter nog altijd niet sterk genoeg tegen de Duitse tanks en zijn rol werd dan ook snel overgenomen door de Amerikaanse M22 Locust.

Zie de categorie Light Tank Mk VII Tetrarch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.