Vickers Light Tank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vickers Light Tank
Vickers Light Tank Mark VI.jpg
Soort
Periode -
Bemanning 3
Lengte 3,96 m
Breedte 2,08 m
Hoogte 2,24 m
Gewicht 4,877 ton
Pantser en bewapening
Pantser 10-15 mm
Hoofdbewapening 1x 7,7/12,7mm-machinegeweer
Motor Meadows ESTl 6 cilinder benzinemotor
88 pk (66 kW)
Snelheid (op wegen) 51,5 km/h
Rijbereik 201 km
AA-versie tegen luchtdoelen

De Vickers Light Tank was een Britse tank uit de Tweede Wereldoorlog.

Ontwikkeling[bewerken]

Het type is gebaseerd op de Carden Loyd tankette uit de jaren twintig en werd ontwikkeld in de jaren dertig. Het was de zesde versie en week slechts op kleine punten af van de voorganger, de Mark V. Het type was zeer mobiel en snel, ook op moeilijk terrein. Daardoor werd het veel gebruikt in de jaren 30 doorheen het volledige Britse Rijk. Tussen 1936 en 1940 was het voertuig in productie en in totaal zijn er 1682 exemplaren van gemaakt.

Inzet[bewerken]

Hoewel het toestel ook gebruikt werd in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog, bleek al snel dat het vrij nutteloos was. De tank werd ingezet door het Britse Expeditieleger in Noord-Frankrijk, in Noord-Afrika tegen de Italianen en in Griekenland. Het pantser was niet voldoende dik en daardoor werd het snel doorboord. Het machinegeweer kende ook weinig nut op het slagveld. De Vickers Light Tank was in feite bedoeld voor verkenningsmissies, maar een tekort aan materiaal dwong de Britten hem in te zetten op het slagveld, met catastrofale gevolgen.

Versies[bewerken]

Van de Vickers Light Tank zijn drie versies gemaakt, met de toevoeging A tot en met C. De verschillen tussen deze versies zijn echter klein. De Mark VIC had een zwaardere bewapening: een Vickers machinegeweer met een kaliber van 15mm en een Besa machinegeweer van 7,92mm.

Er werd ook een speciale versie gebouwd tegen luchtdoelen, de AA. Deze kreeg vier Besa 7,92mm-machinegeweren.