Dean Foods

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Dean Foods Company is een Amerikaans zuivelbedrijf met hoofdzetel in Dallas (Texas). Het is in de VS de grootste producent van sojamelk en en van de grootste voedings- en drankenbedrijven.

Fusies[bewerken]

Dean Foods werd gesticht in 1925 door Samuel E. Dean, toen hij de Pecatonica Marketing Company overnam. Het bedrijf was gevestigd in Pecatonica in Illinois. In 1927 veranderde hij de naam in Dean Evaporated Milk Company. Er was gestage groei door tal van overnames, tot het bedrijf in 2001 zelf werd overgenomen door Suiza Foods Corporation.

Suiza werd pas opgericht in 1993 door Gregg L. Engles en Robert Kaminski, en had gedurende die korte periode een hoge vlucht genomen, onder meer door 40 acquisities. Suiza – Spaans voor Zwitserland – veranderde zijn naam in Dean Foods en bracht het hoofdkwartier over naar Dallas. De firma werd opgesplitst in twee divisies: DSD Dairy en WhiteWave-Morningstar, waarvoor er dagelijks 13.000 koelwagens op de baan zijn. In totaal zijn er ongeveer 100 locaties waar er zuivelproducten worden verwerkt. Gregg L. Engles (1957) is de voorzitter en CEO.

In 2008 haalde Dean Foods een omzet van $ 12,5 miljard en telde het 25.585 werknemers. Enkele merken zijn: Dean's (melk), Silk (sojamelk), Garelick (allerlei frisdranken), PET (o.a. ijs) en Meadow Gold. Meestal (grote) bedrijven die eerder zijn overgenomen en ook een breed gamma aanbieden, verspreid over de ganse VS.

Europa[bewerken]

In 2009 nam Dean Foods het Belgische bedrijf Alpro – voor € 325 miljoen – over van de Vandemoortele Groep uit Izegem. Het werd een onderdeel van de WhiteWave-Morningstar dat de soja- en zuivelgerelateerde merkproducten groepeert.

Door deze overname wordt Dean Foods de wereldleider op het gebied van sojamelk en sojaproducten. De totale omzet zal nagenoeg USD $1 miljard bedragen. Alpro blijft een zelfstandige Europese afdeling, maar de CEO zal wel moeten rapporteren aan de CEO van WhiteWave-Morningstar.

Alpro, met 5 vestigingen in Wevelgem (België), Frankrijk, Nederland en Engeland, haalde (2007) zelf een omzet van € 265 miljoen.

In 2012 is The WhiteWave Foods Company als zelfstandig bedrijf aan de New York Stock Exchange genoteerd als WWAV.[1]

Externe link[bewerken]