Deense houting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deense houting
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2008)
Zogenaamde Oostzeehouting
Zogenaamde Oostzeehouting
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Salmoniformes (Zalmachtigen)
Familie: Salmonidae (Zalmen)
Geslacht: Coregonus
Soort
Coregonus maraena
(Bloch, 1779)
Afbeeldingen Deense houting op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Deense houting op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Deense houting (Coregonus maraena) is een soort houting (of marene) die voorkomt in het Oostzeegebied. Naar Duits voorbeeld zou deze soort de Oostzeehouting genoemd kunnen worden. Houtingen behoren tot de orde van zalmachtigen (Salmoniformes). De vis kan een lengte bereiken van 130 cm, het hoogst geregistreerde gewicht is 10 kg.

Leefomgeving[bewerken]

Deze houting is anadroom, er bestaan ook populaties die alleen in zoet water voorkomen. Het verspreidingsgebied strekt zich over het Oostzeegebied bij en in Polen, Zweden en Finland. Deze houting kwam vroeger ook buiten het Oostzeegebied voor. Hiervan is alleen een populatie overgebleven aan de westkust van Denemarken, in Jutland.

Relatie tot de mens[bewerken]

Deze houting was voor de visserij van aanzienlijk belang. In oude verhalen die in Pommeren de ronde deden, figureert deze vissoort als kost voor arme mensen. Dit wordt anders in de 20ste eeuw, dan verschijnt de vis op het menu in dure restaurants. In de jaren 1920, 1930 wordt hij geserveerd onder de naam "Steinlachs" (steenzalm).

In de jaren 1980 en 1990 gaat de Oostzeehouting dramatisch in aantal achteruit, waarschijnlijk door watervervuiling en het bouwen van dammen in rivieren. Die achteruitgang gaat nog steeds door. Daarom staat deze houting als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[2] De houting die in het Rijnstroomgebied wordt uitgezet met de bedoeling om de Noordzeehouting terug te krijgen, betreft waarschijnlijk deze soort: Coregonus maraena, want het kweekmateriaal komt van houtingpopulatie in Jutland (Denemarken).

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. (en) Deense houting op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Freyhof, J. & Kottelat, M. 2008. Coregonus maraena. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 16 July 2010.