Delahaye VLR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Delahaye VLR
Delahaye VLRD.jpg
Soort
Periode -
Bemanning 1 chauffeur + 3 passagiers
Lengte 3,41 m
Breedte 1,57 m
Hoogte 1,86 m (met huif)
Gewicht 1.400 kg (leeg)
Pantser en bewapening
Pantser geen
Motor Delahaye Type 182 benzinemotor,
4-cilinders, 63 pk
Snelheid (op wegen) 110 km/u
VLR Delahaye jeep met voorruit neergeklapt

De Delahaye VLR was een jeep van Franse fabrikant Delahaye. Na de Tweede Wereldoorlog bleef veel Amerikaanse oorlogsmaterieel in Europa achter en werd in gebruik genomen door het Franse leger. Delahaye werd in 1947 gevraagd een opvolger te maken voor de jeep, de Delahaye VLR. Het was echter geen succes en minder dan 10.000 exemplaren zijn gemaakt. De opvolger was de Hotchkiss M201.

Geschiedenis[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog bleven veel voertuigen en andere militair materieel achter in Europa. Veel van dit materieel is opgenomen in de Europese legers in opbouw. Het materieel was vaak in slechte staat en in 1947 kreeg Delahaye de opdracht een nieuwe lichte, niet-gepantserde vierwielaangedreven jeep te ontwikkelen.

Direct na de oorlog was het moeilijk voor Delahaye om luxe wagens te verkopen. In 1947 verkocht het minder dan 400 auto’s en dat was onvoldoende om het bedrijf levensvatbaar te houden.[1] Het overheidscontract voor de ontwikkeling van een jeep bood potentie. Op 4 augustus 1949 leverde het twee prototypes van de Delahaye VLR-D (Vehicle Léger de Reconnaissance Delahaye) aan het testcentrum van het Franse leger DEFA (Direction des Etudes et Fabrications d’Armement).[1] Het leek veel op het Amerikaanse voorbeeld, de Willys MB. Het telde vier zitplaatsen, had een open cabine en de voorruit kon naar voren worden geklapt zodat deze op de motorkap rustte. Een voertuig was voorzien van een motor van eigen fabricaat en het tweede prototype was uitgerust met een motor van Renault.[1]

Beschrijving[bewerken]

De testresultaten gaven aanleiding voor een aantal aanpassingen. Een tweede serie volgde. Deze kreeg een Delahaye type 182 benzinemotor met vier cilinders en een cilinderinhoud van 2,0 liter. De versnellingsbak telde 4 versnellingen voor- en 1 achteruit. Door de installatie van een extra reductiebak konden de versnellingen in hoge- als lage gearing gebruikt worden (4F1Rx2). De wielen hadden hun eigen ophanging en konden geheel onafhankelijk van het wiel aan de andere kant van het voertuig in- en uit veren.

Op 1 augustus 1950 werd het voertuig goedgekeurd en in 1951 kwam het in productie als de Delahaye VLR-D Model 51. VLR staat voor Voiture Légère de Reconnaissance. De onafhankelijk wielophanging leidde tot problemen en veel ongevallen. Het sperdifferentieel wilde ook nog eens onverwacht blokkeren waardoor de controle over het stuur verloren ging of zware schade aan versnellingsbak werd toegebracht. In 1953 kwam een verbeterde versie in de productie, Model 53, maar het leger was nog niet vertrouwd met de oplossing en ging zoeken naar een alternatief. Dit werd de Hotchkiss M201.

In totaal zijn er 9.326 exemplaren gemaakt tussen 1951 en 1954. Verder zijn nog 20 exemplaren gemaakt voor de luchtmacht met een elektrische installatie van 12 volt, in plaats van de 24 volt voor de voertuigen van de landmacht.

Naslagwerk[bewerken]

  • (en) Pat Ware, The illustrated guide to militairy vehicles, uitgever: Hermes House, p. 123

Externe link[bewerken]