Naar inhoud springen

Gouden gifkikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dendrobates auratus)
Gouden gifkikker
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2019)
De afbeelding doet onscherp aan door de tekening van de kikker, klik op de foto voor vergroting.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Dendrobatidae (Pijlgifkikkers)
Onderfamilie:Dendrobatinae
Geslacht:Dendrobates
Soort
Dendrobates auratus
(Girard, 1855)
Verspreidingsgebied van de gouden gifkikker
Gouden gifkikker
Gouden gifkikker
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gouden gifkikker op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De gouden gifkikker[2] (Dendrobates auratus) is een vaak giftige kikker uit de familie pijlgifkikkers of Dendrobatidae.[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Charles Frédéric Girard in 1855. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Phyllobates auratus gebruikt.

De meeste exemplaren hebben een wat gouden glans over het hele lichaam. Hoewel sommige populaties eerder blauw met zwart gestreept zijn, zijn de meeste zwart met groen gekleurd. De tekening kan zelfs geel of groen gestipt of gestreept zijn, afhankelijk van de locatie waar de kikker leeft. De maximale lichaamslengte is ongeveer 5 centimeter.

Zoals de meeste pijlgifkikkers is ook deze soort dagactief en het voedsel bestaat uit kleine insecten, zoals mieren en luizen maar ook teken en mijten. Sommige insecten zijn eerder vijand dan prooi.

Het gif van deze volledig terrestrische kikker is niet zo sterk dat het een mens kan doden, maar vooral in de natuur aangetroffen dieren kunnen behoorlijke irriterende reacties opwekken. Meestal verliest het kikkertje het meeste gif als hij in gevangenschap wordt gehouden, omdat een belangrijk deel van het gif in de prooidieren zit die in de natuur gegeten worden. De meeste predatoren laten het dier ongemoeid, zodat het ongehinderd rond kan springen.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort leeft in zuidelijk Nicaragua, Colombia, Costa Rica en Panama, maar is ook uitgezet in onder andere Hawaï en de Verenigde Staten.[4] De gouden gifkikker is een typische oerwoudbewoner die in extreem vochtige en warme omgevingen leeft, met veel bemoste takken en een voedselrijke strooisellaag. Deze strooisellaag bevindt zich niet alleen op de bodem, maar ook op brede takken van grote bomen.

De mannetjes blijven kleiner dan de vrouwtjes en maken geen gillende maar eerder zoemende of grommende geluiden. De eitjes worden gelegd in bijvoorbeeld bladoksels of bromelia's maar vooral in wat diepere en grotere watermassa's en als ze uitkomen brengt de man ze naar het water, meestal in een aantal keer. De larven eten vlees zoals insecten en de larven, maar omdat ze kannibalistisch zijn eten ze ook elkaar.

Bronvermelding

[bewerken | brontekst bewerken]