Denis Hendrickx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Denis Hendrickx, O. Praem.
Denis Hendrickx
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen
Geboren 24 mei 1949
Plaats Alphen
Wijdingen
Priester 28 augustus 1988
Loopbaan
Huidige functie Abt van de Abdij van Berne
Successie
Voorganger Ward Cortvriendt
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Denis Hendrickx O. Praem. (Alphen, 24 mei 1949) is een Nederlands norbertijn en abt van de abdij van Berne.

De wieg van Denis Hendrickx stond in Alphen. Hij wist al als schooljongen dat hij priester wilde worden, maar de weg naar de wijding was lang voor iemand die al zo vroeg overtuigd was. Na de lagere school had hij zich weliswaar nog gemeld bij de norbertijnen in Heeswijk-Dinther, maar halverwege de opleiding stopte hij en ging verder studeren aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Hij werkte onder meer voor Pax Christi en zat acht jaar voor de toenmalige PPR (later opgegaan in GroenLinks) in de Tilburgse gemeenteraad. Maar het bleef knagen en zo kwam het dat hij op zijn 34e weer op de poort van de abdij van Berne klopte om alsnog de opleiding tot norbertijn te volgen.

Op 8 januari 1983 is hij als novice ingetreden in de Abdij van Berne in het Brabantse Heeswijk. Twee jaar later volgde zijn tijdelijke geloften op 10 januari 1985 en drie jaar later op 6 juni 1988 zijn grote professie. Hij werd priester gewijd op 28 augustus 1988.

Hendrickx is al ruim veertig jaar betrokken bij de norbertijencommuniteit van Priorij De Schans in Tilburg en sinds april 2007 prior van deze gemeenschap. Daarnaast is hij sinds 1995 teamleider van de parochie parochie Heikant-Quirijnstok. Hij is daar o.a. een van de initiatiefnemers van het interreligieuze ontmoetingscentrum 'het ronde tafelhuis'.

Op 10 januari 2013 werd hij (voor een periode van zes jaar) gekozen tot 71e abt van Berne als opvolger van Ward Cortvriendt. Abt Hendrickx ontving op 7 april de mijter, staf en abtszegening van de bisschop van 's-Hertogenbosch, Antoon Hurkmans. Op 10 januari 2019 werd Hendrickx tijdens een samenkomst van het kapittel voor een periode van negen jaar herkozen tot abt.

Voorganger:
Ward Cortvriendt
Abt van de Abdij van Berne
2013-heden
Opvolger:
nvt