Derek Ogilvie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Derek Ogilvie
Derek Ogilvie, gefotografeerd door Nick van Ormondt
Derek Ogilvie, gefotografeerd door Nick van Ormondt
Algemene informatie
Volledige naam Derek George Ogilvie
Geboren Paisley, 21 februari 1965
Nationaliteit Vlag van Schotland Schotland
Beroep Medium, TV producent, Schrijver
Jaren actief 2001–heden
Website http://www.derekogilvie.com/
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Derek George Ogilvie (Paisley, 21 februari 1965) is naar eigen zeggen een medium en 'babyfluisteraar'. Hij komt uit Paisley in Schotland en woont tegenwoordig in Limassol in Cyprus. Ogilvie is een van de succesvolste tv-mediums in Europa. Hij heeft meer dan 100 uur primetime tv-shows gemaakt voor Channel 5, RTL4 (Nederland) en VTM (België).

Biografie[bewerken]

Ogilvie is geboren in Paisley, Schotland. Hij is de zoon van George Ogilvie, een verwarmingsmonteur, en May (meisjesnaam: Todd), schoolkantinemedewerkster. Ogilvie groeide op in Foxbar en ging naar de lagere school van Amochrie (1969 – 1976) en de Camphill High School (1976 – 1982). Hij studeerde machinebouw aan het Paisley Technical College (1982 – 1987), nu bekend als de 'University of the West of Scotland', maar stopte met de opleiding in zijn laatste jaar.

In de jaren '80 en '90 bezat Ogilvie een gitaarwinkel, diverse bars en een nachtclub in Glasgow. Hij begon zijn carrière als medium in 2001 toen zijn radioshow 'Psychic Sunday' werd uitgezonden bij het inmiddels opgeheven radiostation XFM Scotland. In deze periode schreef Ogilvie ook paranormale columns voor diverse lokale nieuwsbladen en organiseerde hij zijn eigen live mediumshows waarmee hij regelmatig langs de theaters in het westen van Schotland trok, waaronder het Pavilion Theatre (Glasgow).

Groot-Brittannië en Ierland[bewerken]

Tussen 2002 en 2004 was Ogilvie als medium te zien in diverse TV-programma’s zoals 'Living TV’s Most Haunted' en 'Scream Team'. In Ierland was hij te zien als wekelijkse gast bij RTE. In 2004 kreeg hij een TV-contract bij Channel 5. 'The Baby Mind Reader' serie werd uitgezonden in de zomer van 2006. De serie werd verkocht aan landen als Nederland, Zweden, Australië, Noorwegen, VS, Duitsland en Polen. Ogilvie was het eerste medium met een netwerkserie in Groot-Brittannië.

Nederland[bewerken]

Baby’s wil is wet[bewerken]

Dankzij het succes van de serie 'The Baby Mind Reader' mocht Ogilvie in 2007 het TV programma ‘Baby’s Wil Is Wet’ presenteren voor RTL. Ook was hij de co-producent van dit programma. In deze opvoedkundige show hielp Ogilvie kinderen met slaap-, eet-, spraak- en gedragsproblemen. Dankzij de hoge kijkcijfers werd de serie uitgebreid met 8 extra afleveringen.

The Ghost Whisperer[bewerken]

In het voorjaar van 2008 produceerde RTL 'The Ghost Whisperer'. In deze serie van 8 afleveringen maakte Ogilvie naar verluidt contact met overledenen. Dankzij de hoge kijkcijfers werden 8 extra afleveringen uitgezonden in de herfst van 2008.

The Family Circle en Cross Country[bewerken]

In 2009 en 2010 produceerde RTL 3 extra seizoenen met shows van Ogilvie, gebaseerd op het paranormale genre. 'The Family Circle' (mei en juni 2009) en 'Cross Country' (mei en juni 2010, oktober tot december 2010).

De Kinderfluisteraar[bewerken]

In 2011 produceerde RTL 'de kinderfluisteraar' (oktober tot december 2011). In dit programma werkte Ogilvie met 16 gezinnen met probleemkinderen.

Unexpected[bewerken]

In 2012 en 2013 produceerde RTL 'Unexpected'. In dit programma toerde Ogilvie door Nederland en sprak mensen aan op straat, in hun eigen woonplaats, of in een theater. Hij maakte in dit programma gebruik van zijn vermeende capaciteiten als medium.

Eerste Hulp Bij Opvoeden[bewerken]

Ook in 2012 en 2013 werd door RTL het programma 'Eerste Hulp Bij Opvoeden' geproduceerd en uitgezonden. In dit programma leefde Ogilvie twee weken lang intensief met een gezin samen en hielp ouders bij het oplossen van zowel de problemen in hun eigen leven als problemen met de opvoeding van hun kinderen.

Totaal werden er tussen 2007 en 2013 door RTL 9 series en 80 afleveringen met Ogilvie uitgezonden. Alle 9 series werden door RTL4 en RTL8 herhaald.

België[bewerken]

De Babyfluisteraar[bewerken]

In juni 2011 presenteerde Ogilvie, op primetime, 'De Babyfluisteraar', een serie van 8 afleveringen van 60 minuten voor VTM. In de serie werkte hij met gezinnen met probleemkinderen.

Verenigde Staten[bewerken]

In mei 2013 was Ogilvie, in zijn hoedanigheid als kinderfluisteraar, te zien als gast in 'The Ricky Lake Show'. In deze show vertelden drie gezinnen met probleemkinderen dat zij een positief effect konden waarnemen in het gedrag van hun kind, nadat ze slechts een paar dagen met Ogilvie hadden samengewerkt. Een moeder beweerde zelfs dat, na twee jaar van slapeloze nachten, Ogilvie het probleem met haar dochter, die niet kon praten, binnen 24 uur had opgelost. Door schijnbaar telephatisch contact te leggen met haar kind begreep Ogilvie meteen de achterliggende problemen.

Tussen 2014 en 2015 heeft Eyeworks (3 Ball) North America in Los Angeles twee pilots gemaakt met Ogilvie, gebaseerd op een Kinderfluisteraarformat voor het Amerikaanse netwerk 'WE'. Ogilvie wil graag in Amerika doorbreken als medium.

Presentatie[bewerken]

Tijdens zijn tijd in Nederland presenteerde Ogilvie 4 afleveringen van ‘Ik Kom Bij Je Eten’, een wekelijkse kookshow (juli en augustus 2009). Ook presenteerde hij 8 afleveringen van ‘Het Zesde Zintuig International’ (maart en april 2011), een programma waar diverse zelfverklaarde mediums uit de hele wereld met elkaar streden om de titel van ’s werelds beste medium. Ogilvie verscheen als gast in diverse praatprogramma’s in Groot-Brittannië, Nederland en België.

Theatertours[bewerken]

Ogilvie is een van de succesvolste buitenlandse theaterperformers in Nederland. Hij heeft maar liefst 300 theatershows gemaakt tussen 2008 en 2016. In 2010 stond Ogilvie zelfs met zijn eigen ‘onemanshow’ in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Boeken[bewerken]

Ogilvie heeft in Nederland twee boeken gepubliceerd:

De Babyfluisteraar[bewerken]

De Nederlandse versie van zijn autobiografie.

Baby’s Wil Is Wet[bewerken]

Een handleiding voor ouders, gebaseerd op de RTL4 TV serie 'Baby’s Wil Is Wet'.

DVD[bewerken]

Derek Ogilvie Live In The Theatre[bewerken]

Opgenomen in Amsterdam in 2009.

Privé[bewerken]

Ogilvie is een dierenliefhebber en ondersteunt diverse goede doelen op het gebied van katten. Ook is hij een ‘pescotariër’.

Filmdocumentaire[bewerken]

In 2007 verscheen de TV-documentaire over Ogilvie bij Channel 5, 'Extraordinary People: The Million Dollar Mind Reader'. Hij nam deel aan twee experimenten die zijn bewering, dat hij de gedachten van babies kon lezen, moesten bewijzen. Hij faalde.

Tijdens een experiment in het Goldsmiths College in Londen, moest Ogilvie, onder testomstandigheden, proberen om zoveel mogelijk unieke informatie over diverse baby's te verkrijgen. Ogilvie kreeg hierbij niet de ouders te zien. Bij een gelegenheid werd een huilende en gestreste baby naar binnen gebracht door een kinderoppas. Naar de mening van de onderzoekers Leek het erop dat Ogilvie gebruik maakte van ‘cold reading’ om informatie van de oppas los te krijgen. Hij kon geen zinnige informatie aan de ouders van de baby verstrekken. Volgens de onderzoekers was Ogilvie niet in staat de gedachten te lezen van de baby. Ogilvie beweerde dat hij alleen maar kon doorgeven wat de baby telepathisch aan hem doorgaf.

Later vloog Ogilvie naar Miami, om deel te nemen aan een gecontroleerd laboratoriumexperiment, gemaakt door scepticus James Randi, met het testen van paranormale begaafdheid als doel. Een peuter in een andere kamer moest 10 speelgoedkeuzes maken. Ogilvie moest 6 van de 10 keuzes goed raden om zijn paranormale gave aan Randi te bewijzen. Mocht het hem lukken dan zou hij 1 miljoen dollar winnen. De eerste test was desastreus voor Ogilvie en werd meteen door hem verworpen toen hij hoorde dat Randi tijdens de test met het kind en zijn moeder had gecommuniceerd. Door dit te doen had Randi zich niet gehouden aan de van te voren overeengekomen regels en te volgen procedures opgesteld door Ogilvie, Randi en het productieteam.

Ogilvie ging vervolgens akkoord met een tweede poging. Hij had maar 1 speelgoedkeuze van de 10 correct, zakte voor de test en verloor de weddenschap. Alleen al op basis van toeval was een juiste gok van 1 uit 10 te verwachten. De oorspronkelijke test en voorbereidingen voor de tweede test zijn compleet uit de documentaire gehaald alhoewel beide tests later door Randi werden gevalideerd toen hij bevestigde dat Ogilvie een score van 1 uit 20 had behaald.

In een laatste test onderwierp Ogilvie zichzelf aan een QEEG, een kwantitatieve EEG. Ogilvie bleef er bij psychotherapeut en neurofeedbacktherapeut, Gluck uit Coral Springs, op aandringen dat zijn gave echt was. Terwijl Ogilvie naar zijn voorhoofd wees zei hij dacht dat zijn gave te maken had met activiteit in de ‘frontale kwab’. Gluck produceerde tabellen en grafieken die schijnbaar de mogelijkheid aantoonden dat het brein van Ogilvie gevoelig was voor emotionele en nonverbale communicatie in tegenstelling tot verbale of semantische communicatie. Op grond van de resultaten van de EEG concludeerde Gluck niet dat Ogilvie kon gedachtelezen, maar hij verklaarde in zijn rapport dat "er tijdens een reading van een kind, zeker objectieve veranderingen zijn waar te nemen in Ogilvie’s EEG. In de EEG is te zien dat de grote hersenen aan de rechterkant dominant worden, met name aan de rechterkant van het achterhoofd, posterior planum temporale en de rechter laterale pariëtale kwab. Subcorticaal is er overactiviteit van de rechter frontale cortex tot 3 standaardafwijkingen, wat meer is dan bij 99,7% van de bevolking. Deze bewijzen samen geven aan dat er een stijging is in het verwerken van emoties, een daling van de semantische verwerking, een verhoogde staat van lichte trance, meer aandacht en waakzaamheid zonder slaperigheid en emotionele kalmering terwijl Ogilvie tegelijkertijd emotioneel alerter is. Hij (Ogilvie) verkeert in een staat die in associatie gebracht kan worden met communicatie van non-verbale en emotionele aard in tegenstelling tot een verbale- of semantische aard."

Kritiek[bewerken]

In 2012 hebben de makers van het VARA-programma RamBam op creatieve wijze Ogilvie ontmaskerd. Een medewerkster kocht een kaartje voor een theatershow van Ogilvie met de bedoeling een reading van hem te krijgen. Door op alle vragen ‘ja’ te antwoorden en haar handen in de lucht te steken lukte het haar daadwerkelijk een reading te forceren. Een vrouw in de rij voor haar stak ook telkens haar handen omhoog, maar de RamBam-medewerkster kreeg de reading toegewezen. Zij gaf bij Derek aan dat de aanwezige overledene haar opa moest zijn. Op alle vragen van Derek werd bevestigend geantwoord, tot groot genoegen van het aanwezige publiek. Een week later confronteerde RamBam Ogilvie met de, nog springlevende, opa.

In een interview in 'Trouw' van 24 juni 2017, zei Derek:

"Mijn leven lang heb ik moeten aanhoren dat ik een charlatan was, een oplichter die goedgelovige mensen geld uit de zak probeerde te kloppen -, o, wacht, ik heb een perfect voorbeeld voor je! Een paar jaar geleden werd ik zogenaamd ontmaskerd door het door het televisie-programma 'RamBam'(uitgezonden door de Vara op 9 januari 2012, AV). De programmamaakster zat tijdens de reading achter een vrouw die ook voortdurend haar hand opstak, ze zaten allebei op een flinke afstand van mij vandaan: ik zag wel degelijk een geest, maar ik had kennelijk niet begrepen voor wie hij was gekomen. Die journaliste stal de reading door voor te dringen en bevestigde ook nog eens alles wat ik zei, terwijl daar later niets van bleek te kloppen. En nu komt het: de uitzending was zó belabberd dat de producent mij later heeft opgebeld om zijn excuses aan te bieden. Volledige, oprechte verontschuldigingen. Ging ik naar de media? Hing ik het aan de grote klok? Nee. Ik hield mijn mond. Maar nu is het echt genoeg. Ik ben geen oplichter. Ik ben geen leugenaar. Sterker nog: ik heb nog nooit gelogen."

Voor het hele interview: https://www.trouw.nl/home/derek-ogilvie-ik-ben-geen-leugenaar-~aaeda992/