Paisley (Schotland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paisley
Schots-Gaelisch: Pàislig
Schots: Paisley
Plaats in Schotland Vlag van Schotland
Paisley (Renfrewshire)
Paisley
Situering
Raadsgebied
(council area)
Renfrewshire
Lieutenancy area Renfrewshire
Coördinaten 55° 51' NB, 4° 25' WL
Algemeen
Inwoners 77.270[1] (2020)
Grid code NS485635
Overig
Postcode(s) PA1 - PA3
Netnummer(s) 0141 & 01505
Post town PAISLEY
Website paisley.org.uk
Foto's
Town Hall
Town Hall
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Paisley (Schots-Gaelisch: Pàislig) is een stad (town) en voormalige burgh in de Schotse council Renfrewshire in het historisch graafschap Renfrewshire en is tevens de hoofdplaats van de counil Renfrewshire. Paisley ligt ongeveer 11 kilometer ten westen van het centrum van Glasgow en telt ruim 77.000 inwoners. De stad ligt aan White Cart Water, een zijrivier van de Clyde.

De stad werd belangrijk in de twaalfde eeuw, met de bouw van Paisley Abbey, een belangrijk religieus centrum, dat controle had over andere plaatselijke kerken. Paisley groeide aanzienlijk tijdens de industriële revolutie als gevolg van de ligging aan de White Cart Water, waardoor de stad toegang had tot de Clyde en de nabijgelegen erts-, minerale en agrarische bronnen. Er kwamen meer fabrieken en molens, wat leidde tot een bevolkingstoename. De stad was betrokken bij de Radiical War van 1820, waarbij de stakende wevers belangrijk waren.

Tegen het einde van de negentiende eeuw was Paisley een mondiaal centrum van de weefindustrie, waarbij het onder andere zijn naam gaf aan een textiel-motief: Paisley. In de twintigste eeuw ging de industrie achteruit en in 1993 waren alle fabrieken gesloten, alleen nog herdacht in de musea in de stad. De stad functioneert nu als regionaal centrum voor het lokale bestuur en diensten, en als forensenstad binnen de metropoolrregio Greater Glasgow.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Paisley wordt bediend door vier verschillende stations: station Paisley Canal en station Paisley West op de Paisley Canal Line, station Paisley Gilmour Street op de Ayrshire Coast Line en station Paisley St James op de Inverclyde Line. Station Paisley Gilmour Street is de grootste van deze vier en is zelfs het op drienagrootste sation van Schotland. Glasgow International Airport ligt ten noorden van Paisley, bij Abbotsinch. Paisley ligt aan meerdere snel- en hoofdwegen:

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

St. Mirren FC is de betaaldvoetbalclub van de stad en speelt haar wedstrijden in het St. Mirren Park. De club speelt in Scottish Premiership, nadat het in 2018 promoveerde door de Scottish Championship te winnen. Een andere voetbalclub, Abercorn FC, speelde ook in Paisley tot hun laatste wedstrijd in 1920 werd gespeeld. Daarnaast zijn er een basketbalclub, een rugbyclub en een hockeyclub.

Geboren in Paisley[bewerken | brontekst bewerken]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Paisley, Scotland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.