Diamond T Motor Car Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diamond T vrachtwagen uit 1937
Diamond T vrachtwagen uit 1937
Diamond T vrachtwagen uit 1958
Militaire productie 1940-'45
Diamond T 980/981
De combinatie DiamondT Model 981 Soft Top met M9 Rogers aanhangwagen als M-20 Tanktransporter
Diamond T Wrecker uit 1941
Diamond T M2 Halftrack

De Diamond T Motor Car Company was een producent van personenwagens (tot 1910) en vrachtwagens (van 1910 tot 1966) in Chicago (Illinois), Verenigde Staten.

De grondlegger[bewerken | brontekst bewerken]

De vader van de grondlegger, Joseph Edward Tilt, werd geboren op 29 oktober 1843 en is overleden op 28 september 1930, zijn moeder Sarah B. Thompson, is geboren in de Verenigde Staten van Amerika in 1854; de datum van haar overlijden is onbekend. Joseph kwam in 1871 vanuit Ierland naar de Verenigde Staten en is daar genaturaliseerd. Hun zoon, Charles Arthur Tilt, de grondlegger zelf, werd geboren in juni 1877.[1] Hij groeide op in Chicago, waar zijn vader schoenen en laarzen fabriceerde, die hij verkocht in zijn eigen winkels onder de merknaam "Diamond T", met ongeveer 150 medewerkers. Het bijbehorend logo bevatte de 'Diamant' voor de kwaliteit en de 'T' voor Tilt.

Charles A. Tilt begon met werken in 1896 in de schoenfabriek van zijn vader. Na acht jaar in allerlei banen gewerkt te hebben, keerde hij op vierentwintigjarige leeftijd terug naar Chicago om te werken voor Charles W. Knight, uitvinder van de beroemde Silent Knight motor. Knight was een zakenrelatie van vader Joseph en huurde een deel van een gebouw naast de schoenenfabriek. Charles was gedurende 1904 en 1905 werkzaam voor Charles Knight en leerde daar het technische vak. In de herfst van 1905 begon hij zijn eigen bedrijf, een machinefabriekje van één verdieping hoog aan de achterkant van de schoenenfabriek. Met besef van marketing gebruikte hij hetzelfde logo als zijn vader bij de oprichting van zijn eigen Diamond T Motor Car Company.

Er zijn een aantal interessante verhalen over de financiële ondersteuning van Tilts start in het bedrijfsleven. Met zijn vader stond hij niet op beste voet op dat moment. Een artikel in de pers uit die tijd vermeldt dat hij met $ 1.000 eigen gespaard geld zijn bedrijf startte.[2] Een andere bron meldt dat hij begon met geld, dat hij had gekregen van zijn moeder.[2]

Hij trok zich in 1946 uit het bedrijf terug en overleed in 1956.

Het bedrijf[bewerken | brontekst bewerken]

De Diamond T Motor Car Company of Chicago begon in 1905 als bouwer van personenauto's. Tussen 1905-1910 alleen met de hand en naar wens van de klant. De auto's waren van een roadster-type met een viercilindermotor. Ze werden alleen lokaal in Chicago verkocht. De eerste Diamond T truck werd gebouwd voor L. Wolff Manufacturing Co., een groot loodgietersbedrijf. Deze truck was net als alle andere Diamond T producten geassembleerd, dat wil zeggen samengesteld uit onderdelen die door andere fabrikanten dan Diamond T geproduceerd werden. "Old No 1", zoals de truck nu genoemd wordt, had een 4-cilinder Continental motor, Timken assen, Brown Lipe versnellingsbak en een AO Smith chassis. Hij had kettingaandrijving, zoals toen gebruikelijk was. Dat de bouwkwaliteit hoog was blijkt uit het feit dat deze truck tot ver in de jaren 30 in gebruik is geweest.

Het bedrijf werkte eerst alleen lokaal, maar in 1915 werd er een beperkte dealerorganisatie opgezet. Het bedrijf groeide daarmee uit tot een landelijke fabrikant. In 1917 werd er een nieuwe en veel grotere fabriek gebouwd op de 26e straat en de Belt Railroad, nog steeds in Chicago. De vrachtwagens werden daar voortaan op een lopende band gebouwd.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwde Diamond T 1500 trucks van het model "B" voor het leger. De model B vrachtwagen maakte gebruik van een motor die was ontwikkeld door Ing. C.C. Hinkley. Na de oorlog gebruikte Diamond T deze Hinkley 4-cilindermotoren ook in haar civiele trucks.

Tijdens het Interbellum[bewerken | brontekst bewerken]

In 1919 startte men een actieve campagne om de dealerorganisatie landelijk nog verder uit te breiden. De grote depressie van de jaren 30 remde dit streven af, maar het bedrijf bleef toch groeien.

In de jaren 20 werden verschillende technische innovaties en stylingveranderingen ontwikkeld. Een gesloten cabine met drie-punts rubber ophanging werd geïntroduceerd in 1923. Er kwam een totale restyling in 1926 met elektrische verlichting ter vervanging van carbidlampen. De massieve rubber banden werden vervangen door luchtbanden. In 1927 en 1928 past Diamond T zijn ontwerpen wederom drastisch aan. De vrachtwagens veranderden van logge, lompe maar onverwoestbare constructies naar een meer modern design. Deze nieuwe trucks hadden Hercules 6-cilindermotoren, hydraulische remmen op alle wielen, volledig gesloten cabines, waren lichter en dus veel sneller. Vormgeving werd een belangrijk verkoopargument. De vrachtwagens werden ook niet meer geadverteerd als The Nation's Freight Car, maar als De mooiste truck in Amerika en werden ook wel de Cadillac onder de trucks genoemd.[3] Mede doordat er alleen nog maar trucks werden gebouwd, werd het bedrijf een van de drie grootste onafhankelijke truckfabrikanten. Diamond T's beste jaar was 1936, toen er 8.750 nieuwe trucks werden gebouwd.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek weer ingezet in de oorlogsproductie en werden er, op basis van het civiele model Diamond T 980/981, 4 militaire modellen in meerdere varianten gebouwd:

Aangezien deze voertuigen via de Lend-Lease act ook geleverd zijn aan de geallieerde landen en het feit dat veel van deze voertuigen, na de oorlog, door het Amerikaanse leger in dumps achtergelaten werden, kreeg Diamond T een internationale bekendheid. Er werden in de oorlog meer dan 50.000 heavy-duty militaire voertuigen geproduceerd, die tot op heden nog bij veel (kleine) landen in gebruik zijn.

Naoorlogse jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog werd de productie van luxe trucks weer opgenomen tot het jaar 1958. In dat jaar werd Diamond T overgenomen door de White Motor Company, de Chicago-afdeling bleef daarna nog als zelfstandige divisie doordraaien. In 1966 fuseerde de fabriek met een andere White divisie, Reo, en dit nieuw ontstane bedrijf ging vervolgens door als Diamond Reo. Daarmee verdween Diamond T Motor Car Company als zelfstandig merk voorgoed.

In de totale 51-jarige geschiedenis als zelfstandig bedrijf werden er ongeveer 250.000 Diamond T trucks gebouwd.[3]

Modellenoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Personenauto's[bewerken | brontekst bewerken]

Vrachtauto's[bewerken | brontekst bewerken]

Lichte Vrachtauto's (tot 1932)

Lichte vrachtauto's (vanaf 1932)

Middelzware vrachtauto's (tot 1932)

Middelzware vrachtauto's (vanaf 1932)

Zware vrachtauto's (tot 1932)

Zware vrachtauto's (vanaf 1932)

Militaire voertuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Vrachtauto's (vanaf 1917)

Vrachtauto's (vanaf 1940)

  • Diamond T 967 (6x6) – voorloper van de Diamond T 968 (totaal 1000 stuks)

Vrachtauto's (vanaf 1941)

Zwaartransport trekkers (vanaf 1941)

Halftracks (vanaf 1940)

Civiele vrachtauto's (vanaf 1953)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Veel Diamond T-trucks rijden nog en hebben hun eigen sites:

Zie de categorie Diamond T vehicles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.