Tuinanjer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dianthus caryophyllus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tuinanjer
Dianthus caryophyllus.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Caryophyllaceae (Anjerfamilie)
Geslacht:Dianthus (Anjer)
Soort
Dianthus caryophyllus
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tuinanjer op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De tuinanjer (Dianthus caryophyllus) is een plant in het het geslacht van de anjers. Dianthus is afgeleid van dios, dat God - en anthos, dat bloem betekent, Godsbloem of Goddelijke bloem dus.

De wilde voorzaat van de gecultiveerde tuinanjer is afkomstig uit West en Zuid Frankrijk en is helder paars-roze van kleur. In de gekweekte vorm komen tuinanjers naast roze voor in allerlei kleuren zoals rood, wit, geel, zalm, groen en allerlei tweekleurige variaties.

De tuinanjer heeft doorgaans een zoete geur.

Zaaien[bewerken | brontekst bewerken]

Kiemtemperatuur is 20°C. Zaai in maart-april in potten, in koude bak. Pas vanaf mei kan men zaaien op een zaaibed of direct ter plekke. Kiemtijd 7-14 dagen. De tuinanjer heeft vochthoudend matig voedselrijk grond nodig. De beste plek voor de tuinanjer is in de zon.

Bloei[bewerken | brontekst bewerken]

De tuinanjer bloeit in mei en juni en wordt ongeveer 25 cm hoog. Als er na de bloei wordt gesnoeid, volgt er vaak nog een tweede bloei.

Najaar en winter[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar en in de winter vormt de tuinanjer een mooie bodembedekkende pol.

Stekken[bewerken | brontekst bewerken]

Allereerst de bloemen verwijderen. Vervolgens kun je de overblijvende takjes allemaal stekken. Verwijder het onderste blad voor het grootste deel en steek de takjes met nog enkele blaadjes eraan in het natte zand of potgrond. Doe dit wel onder glas of plastic. Hou dit geheel enkele weken goed vochtig en 80 tot 90% van alle stekjes zullen wortel schieten en krijgen volgend jaar weer prachtige bloemen.

Scheuren[bewerken | brontekst bewerken]

Tuinanjers kun je goed scheuren. Haal met de spitvork de pol uit de grond. Trek kleinere delen voorzichtig uiteen en bewaar de jongste delen uit de buitenste rand van de pol. Oudere pollen laten zich soms moeilijk delen. Gebruik dan een spade of mes voor de eerste deling. Na het oppotten of inplanten goed water geven. Men kan ze ook stekken. Het is goed mogelijk om met een mes stekken te nemen waaraan een stukje wortel zit. In een pot met potgrond verder laten wortelen. Na een maand kunnen ze weer ingeplant worden

De tuinanjer voldoet goed in de borders maar ook in terras- of bloempotten.