Steenanjer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenanjer
ssp. 'Alpestris'
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Caryophyllaceae (Anjerfamilie)
Geslacht:Dianthus (Anjer)
Soort
Dianthus deltoides
L. (1753)
Steenanjer
Steenanjer
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Steenanjer op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De steenanjer ook wel Zwolse anjer, Vechtdalanjer of heideanjer (Dianthus deltoides) is een vrij kort levende vaste plant, die behoort tot de anjerfamilie. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. De plant komt van nature voor in Eurazië. Het aantal chromosomen is 2n = 30.

De steenanjer wordt ook gebruikt in siertuinen en is van daaruit ook wel verwilderd. Voor de siertuin zijn verscheidene cultivars beschikbaar. Deze soort wordt soms heideanjer genoemd, hoewel de plant niet of zelden voorkomt in heidegebieden.[1]

De plant wordt 20-45 cm hoog en heeft een kort stekelharige stengel. De blauwgroene bladeren zijn 1-2,5 cm lang en 1-1,5 mm breed.

De steenanjer bloeit van juni tot de herfst met rode, langgesteelde, 1-2 cm grote bloemen, die een donker gekleurde ring en lichter gekleurde vlekjes hebben. De bloemen staan alleen of in een wijd vertakt bijscherm. De vrucht is een eenhokkige doosvrucht.

De plant komt voor op droge, matig voedselarme zandgrond in laag grasland en is vrij algemeen in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht en Dinkel. Elders in Nederland voorkomende planten zijn vermoedelijk verwilderd of uitgezaaid. In België komt de plant van nature voor in het noorden van Limburg en het zuiden van Luxemburg.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De steenanjer is een kensoort voor de associatie van schapengras en tijm (Festuco-Thymetum serpylli), een plantengemeenschap behorende tot de klasse van droge graslanden op zandgrond.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]