Didymodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Didymodon
Didymodon rigidulus (Broeddubbeltandmos)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryidae
Onderklasse:Dicranidae
Orde:Pottiales
Familie:Pottiaceae (Kleimosfamilie)
Geslacht
Didymodon
Hedw. (1801)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Didymodon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Didymodon is een geslacht van bladmossen uit de kleimosfamilie (Pottiaceae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De planten vormen lichtgroene, roodgroene of bruinachtige tot zwartachtige gazons of kussens. De stengels zijn rechtopstaand, eenvoudig tot vertakt, tot ongeveer 2 (max. 9) centimeter hoog. De bladeren zijn ovaal tot smal lancetvormig of driehoekig eivormig, scherp gepunt tot rond en vochtig, rechtopstaand en teruggebogen, hebben meestal teruggebogen bladranden en zijn geheel of, zeldzamer, getand. De bladnerf reikt bijna tot aan de bladpunt of kan kort uitlopen.

De laminacellen zijn min of meer uniform over het gehele bladoppervlak, vierkant aan de bovenkant, zeshoekig, afgerond tot kort rechthoekig en vaak zwak papillair, vierkant tot rechthoekig aan de onderkant en meestal glad.

De soort is meestal tweehuizig. De rechtopstaande seta is 0,3 tot 2 centimeter lang. De sporenkapsel is eivormig tot cilindrisch en min of meer rechtopstaand, de peristome tanden zijn kort rechtopstaand tot lang en bochtig, de calyptra is kapvormig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten van het kosmopolitische geslacht Didymodon werden of worden vaak toegewezen aan het nauw verwante geslacht Barbula. Er zijn wereldwijd ongeveer 125 soorten.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn de volgende soorten bekend:

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Didymodon werd in 1801 geïntroduceerd door Johann Hedwig. Het geslacht Didymodon is afgeleid van de oude Griekse woorden didymos = "dubbel" of tweeling en odon betekent "tand", wat verwijst naar de peristome tanden die in paren zijn gerangschikt.