Digitale nomade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Ze leven een "nomadisch" bestaan door veel te reizen en op die manier gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.[1] Doordat een degelijke internetverbinding slechts een van de weinige noodzakelijkheden is voor hun beroep, kunnen ze vrijwel vanaf elke plek werken. Dit kan vanuit eigen huis zijn, maar ook vanuit bijvoorbeeld internetcafés, bibliotheken, coworkingplekken of hotelkamers.

Ontstaan van het begrip[bewerken | brontekst bewerken]

Het begrip "digitale nomade" is ontstaan aan het begin van de 21e eeuw toen het internet steeds belangrijker werd in het leven van de mens. Het boek The 4-Hour Workweek van Timothy Ferriss heeft een belangrijke rol gespeeld door het begrip lifestyledesign een nieuw leven in te blazen.[2][bron?] De sterk groeiende groep digitale nomaden wordt ook beïnvloed door de opkomst van flexibel werken. Deze vorm van werken, waar het populaire thuiswerken ook onder valt, is sterk in opkomst. Digitale nomaden zetten diensten als Skype, Trello en Dropbox in om samen te werken met collega's over het internet.[3] Digitale nomaden kiezen er over het algemeen niet voor om vanuit huis te werken, maar om de wereld rond te reizen en in het buitenland te werken. Vooral landen in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn populaire bestemmingen vanwege het klimaat, de levensstijl en lagere kosten van levensonderhoud.

Bronnen van inkomsten voor digitale nomaden[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn steeds meer beroepen die geheel of grotendeels online uitgevoerd kunnen worden, waaronder schrijvers, vertalers, fotografen, videomakers, online marketeers, webdesigners, softwareontwikkelaars, grafisch ontwerpers, pokerspelers, online trainers en andere vormen van werk waarbij kennis de belangrijkste bron van inkomsten is.[4] Vaak combineren digitale nomaden meerdere beroepen of leren ze zichzelf andere vaardigheden aan om minder vatbaar te zijn voor het onregelmatige inkomen dat men vaak heeft. Het opzetten van passieve geldstromen, zoals inkomsten uit boeken, is daarnaast een populaire manier om een constante stroom aan inkomsten te genereren. Ook door de groei in de wereld van cryptocurrencies hebben steeds meer digital nomads verschillende mogelijkheden van online betaald werk. Naast digital nomads die zelfstandig werken, zijn er steeds meer nomads die in vaste dienst voor bedrijven werken. Vooral door de COVID-19-periode is online werken steeds meer geaccepteerd, en veel meer mensen hebben de sprong naar het locatie-onafhankelijk werken gemaakt.

Regelgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de belangrijkste regels specifiek voor Nederlandse digitale nomaden om rekening mee te houden is de Basisregistratie Personen (BRP). Wanneer een digitale nomade langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, dan is het verplicht om zichzelf uit te laten schrijven.[5] Wat betreft de inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel, het is mogelijk om vanuit het buitenland in te schrijven bij de KvK, maar alleen wanneer het een onderneming betreft met een bezoekadres in Nederland of als de ondernemingsactiviteiten hoofdzakelijk in Nederland afspelen.[6] In dat geval zullen de volgende documenten gezonden dienen te worden naar de Kamer van Koophandel:

  • Inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel.
  • Een ondertekend huur,- koop,- of pachtcontract van het Nederlandse bezoekadres.
  • Een gelegaliseerde kopie van een geldig legitimatiebewijs.
  • Een origineel uittreksel of gelegaliseerde kopie van het bevolkingsregister van de buitenlandse gemeente waar men verblijft, of een ander document van een officiële instantie waarop het buitenlandse adres staat.

Vanwege de lastigheid van de huidige regels, kiezen sommige Nederlandse digitale nomaden ervoor om zich in te schrijven bij de KvK voor vertrek. En terug te keren naar Nederland voordat de periode van acht maanden verstreken is. Toch is er een hele grote groep die zich daadwerkelijk uitschrijft en kiest om jaren weg te blijven. Dit brengt echter uitdagingen met zich mee want men zal zich dan in het buitenland moeten laten verzekeren en belastingen betalen. Er zijn steeds meer digital nomad-visa's waarbij een persoon zich kan inschrijven in een land en hier belastingen betaalt zonder er fysiek te wonen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Nomad List