Dimethyltitanoceen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dimethyltitanoceen
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van dimethyltitanoceen
Structuurformule van dimethyltitanoceen
Molecuulmodel van dimethyltitanoceen
Molecuulmodel van dimethyltitanoceen
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C12H16Ti
(C5H5)2(CH3)2Ti
IUPAC-naam bis(η5-cyclopentadienyl)dimethyltitanium
Andere namen Petasis-reagens
Molmassa 208,13 g/mol
SMILES
C[Ti](C)(C)c.c1cccc1.c2cccc2
CAS-nummer 1271-66-5
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Dimethyltitanoceen, ook bekend onder de naam Petasis-reagens[1] (niet te verwarren met de Petasis-reactie), is een organotitaniumverbinding met als chemische formule Cp2(CH3)2Ti.

Synthese[bewerken]

Dimethyltitanoceen wordt eenvoudig gesynthetiseerd uit methylmagnesiumchloride[2] of methyllithium[3] en titanoceendichloride:

Cp2TiCl2 + 2 Me → Cp2TiMe2 + 2 Cl

Toepassingen[bewerken]

Het reagens wordt gebruikt voor de omzetting van carbonylverbindingen in eindstandige alkenen. Het is daarin vergelijkbaar met het Tebbe- of de Wittig-reagens. In tegenstelling tot het Wittigreagens, reageert dimethyltitanoceen met een breed scala aan carbonylverbindingen: aldehyden, ketonen en esters.[4]

Dimethyltitanoceen is beter bestand tegen direct contact met lucht (zuurstof en vocht) dan het Tebbe-reagens. Het is mogelijk de zuivere vaste stof te isoleren (en later te gebruiken in een reactie), of de methenylering direct uit te voeren in de tolueen- of THF-oplossing waarin dimethyltitanoceen gemaakt is.

Hoewel dimethyltitanoceen als reagens genoemd wordt, is de eigenlijke actieve component Cp2Ti=CH2, die ontstaat als de dimethylverbinding in zijn oplosmiddel tot 60°C verwarmd wordt.