Dionysius de Areopagiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dionysius de Areopagiet

Dionysius de Areopagiet (Grieks: Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης) was een rechter van de Atheense rechtbank de Areopaag. Volgens het Bijbelboek Handelingen (17:34) werd hij tot het christendom bekeerd door de preken van de apostel Paulus, samen met Damaris en enkele anderen. Volgens de Historia Ecclesiae van de geschiedschrijver Eusebius van Caesarea werd Dionysius bisschop van Athene.

Aan Dionysius werd een beroemde verzameling boeken uit de 5e eeuw toegeschreven, het 'Corpus Dionysiacum', of 'Corpus Areopagiticum'. Dit werk werd echter omstreeks het jaar 500 door een ander onder zijn naam geschreven. Die schrijver stond in de vorige eeuw vooral bekend als de Pseudo-Dionysius de Areopagiet. Vanaf de eeuwwisseling is echter bij driekwart van de boeken en artikelen over hem de toevoeging 'Pseudo' weggelaten. In 2015 verscheen de eerste volledige Nederlandse vertaling van zijn werk onder de naam 'Dionysius de Areopagiet, Verzamelde werken'.

Dionysius werd in het verleden verward met de gelijknamige Gallische martelaar en eerste bisschop van Parijs, Dionysius van Parijs. Naar hem is het klooster Saint-Denis genoemd. In bijvoorbeeld Heerhugowaard staat de Sint-Dionysiuskerk die naar hem vernoemd is.