Divorce

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Divorce
Genre Drama
Speelduur 40-45 minuten
Bedenker Linda de Mol
Hoofdrollen Jeroen Spitzenberger
Chantal Janzen
Waldemar Torenstra
Katja Herbers
Dirk Zeelenberg
Carly Wijs
Regie Will Koopman
Vincent Schuurman
Adriënne Wurpel
Idse Grotenhuis
Martin Schwab
Scenario Haye van der Heyden
Jacqueline Epskamp
Muziek Our HouseMadness
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent John de Mol
Uitvoerend
producent
Sandra van der Oest
Productiebedrijf Talpa Fictie
Uitzendingen
Start 16 december 2012
Einde 20 maart 2016
Afleveringen 49
Seizoenen 4
Zender RTL 4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Divorce (werktitel Haarlemse mannen) is een Nederlandse dramaserie over het leven van drie – aanstaande – gescheiden mannen die samenwonen in een luxe villa. De serie, die zich afspeelt in Haarlem, is bedacht en ontwikkeld door Linda de Mol als de officieuze mannelijke tegenhanger van Gooische Vrouwen. De serie ging op 16 december 2012 in première bij RTL 4. De laatste aflevering van het laatste seizoen, seizoen 4 werd uitgezonden op 20 maart 2016[1].

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Makelaar Boudewijn is een charmante player met een makkelijke babbel en is populair bij de vrouwen. Als hij voor de zoveelste keer vreemd gaat, wijst zijn vrouw Sophie hem de deur. Zij blijft met hun twee kinderen, Bas en Bart, in hun huis wonen. Daarnaast is er Joris. Joris heeft al sinds de middelbare school een relatie met Joyce. Maar een kindje krijgen lukt niet, ondanks vele IVF-pogingen. Door die hormoonbehandelingen is Joyce veranderd en wil Joris niet verder met haar. En dan heb je ook nog David. Een gezellige, kleine enthousiaste knuffelbeer. Zijn vrouw Tamar en hij gaan echter scheiden, want Tamar is teleurgesteld in David. De kinderen, Naomi en Sam, blijven bij Tamar wonen.

De drie mannen besluiten met z'n drieën in een luxe villa te gaan wonen, waaruit een hechte vriendschap ontstaat. De serie draait ook om de individuele scheidingen, de drie vrouwen, de emoties, de ruzies, de kinderen, het geld en de rest van wat er bij een scheiding komt kijken. Ook mannenvriendschap staat centraal. Mannen die aan een half woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen, die elkaar de ruimte geven, maar die elkaar als het nodig is ook grondig de waarheid vertellen.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Divorce voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Opmerking
Jeroen Spitzenberger Boudewijn Schaeffer Hoofdrol
Chantal Janzen Sophie Schaeffer-Bax Hoofdrol
Waldemar Torenstra Joris Hulskamp Hoofdrol
Katja Herbers Joyce Waanders Hoofdrol
Dirk Zeelenberg David Mendelbaum Hoofdrol
Carly Wijs Tamar Mendelbaum Hoofdrol
Jibbe Buitenhuis Bas Schaeffer Bijrol
Maurits de Kroon Bart Schaeffer Bijrol
Kaan Bozkurt Sam Mendelbaum Bijrol
Naomi van Es Naomi Mendelbaum Bijrol
Trudy de Jong Hetty Hulskamp
Maartje van de Wetering Gill Visser
Linda de Mol Desiree Severijn S1-S2
Katja Römer-Schuurman Leona Heijdekoper S1-S2
Fedja van Huêt Pieter Schaeffer S2-S4
Truus te Selle Jet Schaeffer S2-S3
Elisa Beuger Simone Duijvenaar S2
Fabienne Meershoek Els Zwendel S1-S3
Tibor Lukács Jorgos Kafes S3-S4
Karina Smulders Bibi Verweij S4
Sandra Mattie Sally Koopman S4

Productie[bewerken]

Ontwikkeling[bewerken]

De Mol kreeg het idee voor de serie tijdens de laatste draaidagen van Gooische Vrouwen, toen er opnamen werden gemaakt in een tijdelijk gehuurde villa waar op dat moment drie gescheiden mannen woonden. Ten behoeve van de ontwikkeling van Divorce sprak De Mol met zowel gescheiden als getrouwde mannen.[2] De serie was aanvankelijk bedoeld voor Nederland 3 en er kon door een ontwikkelingsbudget van hen een pilotaflevering worden geschoten.[3] Will Koopman werd aangetrokken als regisseuse.[4] Uiteindelijk werd de serie niet door de Publieke Omroep, maar door RTL 4 gekocht.[5]

Nadat Nederland 3 de productie niet wilde hebben, was het de bedoeling om er een spin-off van Gooische Vrouwen van te maken. Verscheidene Gooische Vrouwen-acteurs werden benaderd voor een rol in de serie, onder wie Peter Paul Muller als Martin Morero. De schrijvers besloten niettemin om van het idee van een spin-off af te stappen, maar aangezien Talpa en Muller enthousiast waren over het personage Martin besloten ze hem zijn eigen show Villa Morero te geven. Voor Divorce werden drie nieuwe personages ontwikkeld die alle drie gebaseerd zijn op een personage uit Gooische Vrouwen.

De opnamen van het eerste seizoen van Divorce vonden plaats van april tot en met september 2012. Nog voordat de tweede aflevering was uitgezonden werden de zes hoofdrolspelers al gepolst voor een tweede seizoen.[6] Op 17 februari 2013 werd de komst van een tweede seizoen bevestigd.[7] De opnamen vonden plaats van juni tot en met december 2013. Nog voordat het tweede seizoen was uitgezonden bestelde RTL een derde seizoen, waarvan de opnames in april 2014 begonnen.[8] Op 20 maart 2015 werd door acteurs Zeelenberg en Wijs de komst van een vierde seizoen bekendgemaakt. De opnames begonnen in april 2015.[9] Seizoen 4 begon in januari 2016, dit is tevens het laatste seizoen.[1]

Aanvankelijk wilde Linda de Mol en Will Koopman een Nederlandse titel voor de serie, maar konden geen goeie vinden. Ze lieten zelfs alle medewerkers van Talpa een leuke titel te bedenken en werden over alle 300 titels vergaderd. Uitindelijk lieten ze het toch bij Divorce.[10]

Crew[bewerken]

Het eerste seizoen stond onder leiding van Will Koopman die zeven van de dertien afleveringen regisseerde. Vincent Schuurman deed de overige zes. Vanaf het tweede seizoen nam Schuurman de leiding over en regisseerde zelf grotendeels van het seizoen. In het derde seizoen kreeg Schuurman hulp van Adriënne Wurpel die de regie voor drie afleveringen op zich nam. Voor het derde seizoen keerde Koopman terug als regisseur voor twee afleveringen en twee samen met Schuurman. Idse Grotenhuis tekende voor het derde seizoen voor vier afleveringen.

De serie werd bedacht en ontwikkeld door Linda de Mol en Koopman. De eerste aflevering werd dan ook geschreven voor De Mol zelf samen met Dag Neijzen en Lex Wertwijn. Neijzen bleef daarna nog voor twee afleveringen co-schrijver en was daarna nog actief als script editor. De rest van de afleveringen zijn geschreven door Haye van der Heyden en Jacqueline Epskamp.

Internationaal[bewerken]

Duitsland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie voor het hoofdartikel over dit onderwerp Männer! – Alles auf Anfang

De serie is verkocht aan Duitsland en wordt daar sinds 15 januari 2015 onder de naam Männer! – Alles auf Anfang uitgezonden. De hoofdrollen zijn voor Hans-Jochen Wagner, Christoph Letkowski, Andreas Pietschmann, Katharina Müller-Elmau, Luise Bähr en Eva-Maria Grein von Friedl.

Hongarije[bewerken]

De serie is ook verkocht aan Hongarije. Daar wordt de serie uitgezonden onder de naam Válótársak door RTL KLUB. De eerste aflevering werd uitgezonden op 19 november 2015. Er zijn inmiddels 3 seizoenen gemaakt.

Ontvangst[bewerken]

Kijkcijfers[bewerken]

Seizoen Tijd Afl. Kijkers
(in milj.)
2012-2013 Zondag 21.30 13 1,84
2013-2014 Zondag 21.00
Zondag 21.30 (v.a. 20 april)
Zondag 21:40 (4 mei)
12 1,96
2014-2015 Zondag 21.00
Zondag 21:30 (v.a. 15 maart)
12 1,97
2015-2016 Zondag 21.00
Zondag 21:30 (v.a. 13 maart)
12 2,00

Externe link[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Tijdens de vijfde aflevering van seizoen 3, komt een enveloppe in beeld met het adres van David erop. Hier wordt zijn achternaam gespeld als Mändelbaum, in plaats van Mendelbaum.