Djoeke Veeninga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Djoeke Veeninga op de Dag voor roodharigen van de VPRO-radio in Baarn, 1979

Djoeke Veeninga (Amsterdam, 1953) is een Nederlands auteur, journaliste en programmamaker voor radio en televisie.

Na haar start bij VARA-radioprogramma Hoor haar, begon zij bij de VPRO met Radio Embargo. Tussen 1984 en 1993 heeft zij bekendheid opgebouwd als buitenlandredacteur van Het Gebouw. In deze jaren zijn diverse boeken van haar verschenen: Het geluk van de mier (1991) over haar verblijf in Indonesië, Standplaats Tanzania (1992) en Standplaats Vietnam (1994).

Sinds 1989 verzorgt ze als interviewer diverse marathoninterviews, drie uur durende diepgaande gesprekken met één gast, onder wie Gerard Spong, Sonja Barend, Paul de Leeuw, Ayaan Hirsi Ali en Maarten van Rossem.

Vanaf 1993 is Veeninga presentatrice en medewerkster van VPRO aan de Amstel en vervolgens De Ochtenden, een (inmiddels verdwenen) populair live totaalprogramma met achtergronden bij het nieuws.

Sinds 2002 werkt zij mee aan diverse thema-avonden voor VPRO-tv zoals Seks Odyssee (2002), Voor de klas en Wat doen wij met onze kinderen (2005) en Niet van Hier (2006). Meest opvallend en door velen geroemd was haar documentaire over het ziekteproces van haar moeder en haar rol als dochter daarin (Wat doen wij met onze ouders, 2004).

Naast haar werk voor radio en tv is zij regelmatig discussieleider bij diverse debatten en congressen en verzorgt zij interviewtrainingen met Hanneke Groenteman. In 2008 verscheen haar boek Het nahuwelijk, over het behouden van een goede verstandhouding tussen ex-partners.

Djoeke Veeninga heeft samen met filmmaker Pim de la Parra een dochter, de cabaretière Nina de la Parra.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Djoeke Veeninga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.