Naar inhoud springen

Dodentor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Zwerfkat (overleg | bijdragen) op 7 apr 2020 om 22:07. (→‎Verspreiding en leefgebied)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dodentor
Dodentor
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Familie:Tenebrionidae (Zwartlijven)
Geslacht:Blaps
Soort
Blaps mortisaga
Linnaeus, 1761
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dodentor op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De dodentor ook wel kelderkever of dodenkever (Blaps mortisaga) is een kever uit de familie zwartlijven (Tenebrionidae). De "gewone kelderkever" (Blaps mucronata), die iets kleiner blijft, wordt eveneens kelderkever genoemd. Beide soorten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Kenmerken

De kelderkever is geheel zwart van kleur, heeft een glanzend en vrij gedrongen lichaam, ovale dekschilden en sprieterige tasters en poten. De lengte is ongeveer 20 tot 30 millimeter. De soort lijkt meer op een loopkever dan op een zwartlijf, deze laatste zijn meestal langwerpig van vorm, hebben kleinere pootjes en zijn niet zo glanzend. De naam dodenkever is afgeleid van het bijgeloof dat de kever de dood zou aankondigen. Dit komt ook voor in de wetenschappelijke soortnaam; morti betekent dood en saga betekent vertellen.

Leefwijze

De kever is nachtactief en verstopt zich overdag in spleten. Bij verstoring wordt een stinkende secretie afgescheiden. Het voedsel bestaat uit plantendelen als rottend hout, dode insecten en ander organisch materiaal. In de natuur wordt de kever ook wel in nesten van verschillende zoogdieren aangetroffen. De larve is langwerpig en lijkt op een ritnaald, heeft een hard chitinepantser en leeft eveneens van plantaardig en dierlijk materiaal.

Verspreiding en leefgebied

De dodenkever is een cultuurvolger die wereldwijd voorkomt. In Europa komt de soort met name in het zuiden voor, in Nederland is de soort echter zeldzaam en is al jaren niet waargenomen.

Deze bewering lijkt me vreemd, want ik zie ze regelmatig in mijn voortuin en achter. (Den Haag Laakkwartier)