Zwartlijven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwartlijven
Heliotaurus ruficollis
Heliotaurus ruficollis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Onderorde: Polyphaga
Familie
Tenebrionidae
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De zwartlijven (Tenebrionidae) vormen een familie uit de orde kevers. De naam is afgeleid van het Latijnse woord tenebrae, wat duisternis betekent.

Kenmerken[bewerken]

De donker gekleurde kevers hebben soms witte dekschilden en zijn te herkennen aan een richel voor de ogen waaronder de voelsprieten zijn ingeplant. De volwassen kevers zijn zeer heterogeen van vorm, maar de larven zijn juist zeer eenvormig en lijken alle op meelwormen. Er zijn soorten met rechte flanken, maar ook grote ovale soorten. Ook de textuur varieert, van glad en glanzend tot dof en ruw. Er zijn veel soorten die niet kunnen vliegen, omdat ze gereduceerde achtervleugels hebben. De lichaamslengte varieert van 0,2 tot 5 cm.

Behorende tot de grote familiegroep van de Heteromera die worden gekenmerkt, doordat ze aan de voor- en middenpoten 5 en aan de achterpoten 4 tarsleden.

Leefwijze[bewerken]

Hun voedsel bestaat uit plantaardig en dierlijk afval. Sommige soorten scheiden een onwelriekende vloeistof af ter verdediging.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor in verschillende terrestrische habitats, vooral in droge gebieden. Sommige zijn schadelijk in voedselvoorraden.

Taxonomie[bewerken]

Voorkomen[bewerken]

Grote familie met 11.000 beschreven soorten, vooral uit droge en woestijnachtige klimaten, zoals het Middellandse Zeegebied. In Nederland en België 30 à 40 soorten, waaronder

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]