Dominic Monaghan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dominic Monaghan
Dominic Monaghan, 2003 in Wellington
Algemene informatie
Geboren 8 december 1976
Land Duitsland
Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1996-
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dominic Bernard Patrick Luke Monaghan (Berlijn, 8 december 1976) is een Engels acteur. Monaghan heeft zijn bekendheid verworven door de hobbit Merry te spelen in de verfilming van het boek The Lord of the Rings (In de Ban van de Ring) en als Charlie in de televisieserie Lost.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Monaghan en zijn oudere broer verhuisden samen met hun ouders iedere drie jaar naar een andere plek. Zo heeft hij onder andere in München en Berlijn gewoond. Ieder jaar ging de familie terug naar Engeland om de feestdagen met hun familie door te brengen. Toen Monaghan twaalf jaar oud was verhuisde het gezin naar Manchester in Engeland. Monaghan is een grote fan van de voetbalclub Manchester United.

In zijn tienerjaren kreeg hij zijn eerste echte rol in de televisieserie Hetty Wainthropp Investigates, waarin hij Geoffrey, het hulpje van Hetty, speelt. Dankzij deze serie kreeg hij een goede band met hoofdrolspeelster Patricia Routledge; Hyacinth Bucket uit de Engelse comedy Keeping Up Appearances (Schone Schijn). Na deze rol volgen rollen in andere series en films zoals Monseigneur Renard en Hostile waters. Hiernaast heeft Monaghan ook een liefde voor het toneelspel.

In The Lord of the Rings speelde Monaghan de hobbit Meriadoc Brandebok, een van de reisgenoten van de Ringdrager Frodo Balings. Na deze rol heeft hij in films als The Purifiers, Spivs en An Insomniac's Nightmare hoofdrollen gekregen.

Hij speelt tevens in de televisieserie Lost. Deze reeks van de makers van Alias gaat over een groep mensen die een vliegtuigongeluk hebben overleefd en op een eiland terecht zijn gekomen. Monaghan speelt het drugsverslaafde lid Charlie, die een vriendschap sluit met de zwangere Claire. Aan zijn rol in Lost heeft hij een relatie overgehouden met actrice Evangeline Lilly, in de serie beter bekend als Kate Austen. Die relatie eindigde in 2008. In 2010 heeft Monaghan een rol in de videoclip van Rihanna en Eminem op zich genomen.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1999 - Stockport als Jason

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

  • The Resurrectionists als Harry
  • Annie and Fanny from Bolton to Rome als Chuck

Videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dominic Monaghan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.