Domitia Longina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Domitia
82-96
Augusta
Buste van Domitia (Louvre).
Buste van Domitia (Louvre).
Geboortedatum ca. 50
Sterfdatum 130
Tijdvak Flavische dynastie
Naam bij geboorte Domitia Longina
Naam als Augusta Domitiana Augusta
Kortweg Domitia
Persoonlijke gegevens
Dochter van Gnaius Domitius Corbulo
Cassia Longina
Vespasianus (schoonvader)
Domitilla de Oudere (schoonmoeder)
Moeder van Jong gestorven zoon & dochter
(vergoddelijkt, namen onbekend)
Gehuwd met Lucius Lamia Aemilianus (I)
Domitianus (II)
Zus van Titus (schoonbroer)
Flavia Domitilla minor (schoonzus)
Nicht van Milonia Caesonia
Lijst van keizers van Rome
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Domitia Longina (ca. 53 - 126 / 130 n.Chr.) was de jongste dochter van Gnaius Domitius Corbulo (de bekwaamste generaal van Nero) en Cassia Longina. Haar tante, van vaderskant, was Milonia Caesonia, de vierde en laatste vrouw van keizer Gaius Caligula.

Tijdens haar eerste huwelijk met Lucius Lamia Aemilianus kreeg zij een verhouding met Domitianus, de jongste zoon van keizer Vespasianus, met wie zij in 70 n.Chr. trouwde. Zij kregen een zoon in 71 n.Chr. en een dochter in 74 n.Chr., maar beide kinderen stierven op jonge leeftijd.

In 81 n.Chr.werd Domitianus aangesteld als keizer en werd Domitia de nieuwe keizerin. Van haar man verkreeg zij de eretitel Augusta.

Domitia kreeg in 83 n.Chr. een verhouding met de acteur Paris. Hoewel Domitianus zelf bekendstond om zijn overspelige karakter (hij liet zich vaak vergezellen door allerlei vrouwen en had een verhouding met zijn nicht Julia) stond hij niet toe dat zij vrouw een minnaar had. Domitianus scheidde van zijn vrouw, liet Paris executeren en Domitia verbannen.

Tijdens haar ballingschap bleef Domitia op de hoogte van de politieke ontwikkelingen in Rome. Na de dood van Julia keerde zij, met goedkeuring van Domitianus, in 91 n.Chr. terug in Rome en hernieuwde haar relatie met de keizer.

Domitia speelde een belangrijke rol bij de moordaanslag op Domitianus in 96 n.Chr.. Na de moord leefde Domitia nog lang in grote weelde en stijl en er werd zelfs in Gabii een tempel aan haar gewijd. Zij stierf een natuurlijke dood ergens tussen 126 / 130 v.Chr. n.Chr..

Verder lezen[bewerken]

Externe link[bewerken]