Formatie van Dongen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dongen Formatie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Formatie van Dongen of Dongen-formatie (sic, afkorting: DO) is een geologische formatie in de ondergrond van Nederland. De formatie bestaat uit lagen marien klei en zand uit het het vroege Eoceen en is genoemd naar de plaats Dongen in Noord-Brabant.

Lithologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Formatie van Dongen is een overwegend kleiig pakket, soms afgewisseld met fijn zand of glauconiethoudende mergel. Ook de klei bevat soms glauconiet en plaatselijk kunnen tuffietlaagjes of leemlaagjes voorkomen.

Binnen de formatie worden vier laagpakketten onderscheiden:

De basis van de formatie wordt vaak gevormd door een laag tuffiet, die de Basaal Dongen Tuffiet wordt genoemd.

Stratigrafie[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Formatie van Dongen komt overeen met de Belgische groepen van Ieper en Zenne. Dit zijn allen mariene kleien en zanden uit het Ypresien (55,8 - 48,6 miljoen jaar geleden) en Lutetien (48,6 - 40,4 miljoen jaar geleden), toen het eustatisch zeeniveau een hoogtepunt bereikte. De Noordzee was in die tijd in het zuiden verbonden met het Bekken van Parijs.

In de Nederlandse lithostratigrafie wordt de Formatie van Dongen samen met de onderliggende Formatie van Landen ingedeeld in de Onder-Noordzee-groep. Boven op de formatie liggen meestal (discordant) de formaties van Rupel (Oligoceen) of Breda (Mioceen).