Naar inhoud springen

Dooierzak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DimiTalen (overleg | bijdragen) op 30 jul 2015 om 14:40. (Categorie:Seksuele voortplanting verwijderd; Categorie:Geslachtelijke voortplanting toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Geopende baarmoeder van een kat met een foetus halverwege de zwangerschap. 1. navel, 2. amnion, 3. allantois, 4. dooierzak, 5. hematoom, 6. het moederdeel van placenta.

De dooierzak is een vliezige zak die bevestigd is aan een embryo. Zij zorgt voor een vroegtijdige eerste voedingsvoorraad voor beenvissen, haaien, reptielen, vogels en primitieve zoogdieren. De functie van de dooierzak treedt in werking vanaf het moment dat de bloedsomloop van het embryo tot ontwikkeling komt.

Alle beenvissen, sommige haaien en roggen bezitten een dooierzak in een bepaalde fase van hun leven. Ovipare vissen behouden deze zak doorgaans nog tijdelijk wanneer ze net uit hun ei komen. De dooierzak vormt dan een eerste voedingsvoorraad. Pas wanneer deze volledig verteerd is, begint het visje naar ander voedsel te zoeken. Ovovivipare vissen hebben deze zak al volledig verteerd in de baarmoeder vooraleer ze geboren worden.

Zie ook