Amnion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Menselijke foetus omsloten door het vruchtvlies

Het amnion (Grieks: lamsvlies),[1] de amnios[2] of het vruchtvlies is een dun omhulsel waarin het vruchtwater en het embryo, later de foetus, zich bevindt.

Na de geboorte wordt ook de placenta met het vruchtvlies geboren, de nageboorte. Soms begint de bevalling als het vruchtvlies breekt en het vruchtwater via de vagina het lichaam van de moeder verlaat, het breken van de vliezen.

Evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Het amnion heeft zijn naam geleend aan de Amniota, een clade die niet de amfibieën omvat, maar verder alle nog levende viervoeters (Tetrapoda). In deze diergroep vallen de gemeenschappelijke voorouders van onder andere de zoogdieren, dinosauriërs, vogels, slangen, schildpadden en hagedissen, die alle een vruchtvlies hebben.

Geopende baarmoeder van een kat
1. = navelstreng
2. = amnion
3. = allantois
4. = dooierzak
5. = kleine bloeduitstorting
6. = moederdeel van de placenta (endometrium)

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  2. Triepel, H. (1910). Die anatomischen Namen. Ihre Ableitung und Aussprache. Mit einem Anhang: Biographische Notizen. (Dritte Auflage). Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.