Harde buik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een harde buik (ook Braxton Hicks-contractie) is een spiersamentrekking van de baarmoeder tijdens de zwangerschap.[1] De buik voelt kort strak en hard aan.

De spieren van de baarmoeder trekken dan samen, gemiddeld gedurende dertig seconden. De baarmoeder bereidt zich hiermee op de weeën voor. Sommige doktoren stellen dat de cellen van de baarmoederwand moeten namelijk oefenen in het "communiceren" met elkaar (via tight junctions) waardoor ze bij de echte weeën tegelijk kunnen samentrekken.[2] Deze "oefenweeën" (Braxton-Hickscontracties) zijn niet pijnlijk, maar voelen als buikkramp aan.

Het onderscheid tussen harde buiken en echte weeën is de verandering van de baarmoedermond. Voorweeën komen veel minder regelmatig dan echte weeën en geven geen verandering van de baarmoedermond. Bovendien zit er veel meer tijd tussen twee harde buiken. Echte weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond korter wordt en/of ontsluit (open gaat).

Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe. De samentrekkingen worden ook heviger en pijnlijker, en kunnen verschillende minuten aanhouden.

De eerste samentrekkingen kunnen reeds plaatsvinden in de zesde week van de zwangerschap, maar zijn dan nog niet te voelen.[1] Dat gebeurt pas meestal na een paar maanden. Bij lang niet alle vrouwen is er sprake van harde buiken. Wanneer een vrouw voor de eerste keer zwanger is, is de kans hierop het kleinst.

De oefenweeën die tussen de achtste week en de vierde week vóór de bevalling optreden, worden ook wel indalingsweeën genoemd. Deze weeën zorgen er dan ook voor dat de baby met zijn hoofd onder in de baarmoeder komt te liggen, zodat hij klaar ligt voor de geboorte.