Naar inhoud springen

Chorionvilli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baarmoederarteriële vaten met rechts spiraalvormige slagaders.[1]
Trofoblast die tijdens de innesteling is gedifferentieerd in de twee lagen cytotrofoblast en syncytiotrofoblast

De chorionvilli (chorionvlokken, enkelvoud: chorionvillus) groeien uit het chorion en dringen het endometrium of baarmoederslijmvlies binnen, waardoor voedingsstoffen uit het bloed van de moeder overgedragen worden naar het bloed van het embryo en later naar de foetus. De chorionvilli bestaan in het begin alleen uit de trofoblast, zijn dan nog klein en hebben geen bloedvaten. Bij het groter worden gaan ze zich vertakken en groeit het mesoderm met de navelstrengaders in de chorionvilli.

Het bloed stroomt naar de villi door de twee navelstrengslagaders (arteriae umbilicales), die zich vertakken in chorionslagaders en de chorionvilli ingaan als cotyledonslagaders. Deze twee slagaders vervoeren de afvalstoffen van het embryo naar de placenta. Na circulering door de capillairen van de villi, stroomt het bloed terug naar het embryo door de navelstrengader (vena umbilicalis). De navelstrengader voorziet het embryo van voedsel en zuurstof. Tot ongeveer het einde van de tweede maand van de zwangerschap bedekken de villi het gehele chorion en hebben ze bijna dezelfde vorm. Daarna ontwikkelen ze zich ongelijk.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De chorionvilli kunnen ook worden geclassificeerd op basis van hun relaties:

  • Drijvende villi zweven vrij in de tussenliggende ruimte. Ze vertonen een dubbellaags epitheel bestaande uit cytotrofoblasten met een overlappend syncytium (syncytiotrofoblast). De syncytiotrofoblast staat in direct contact met het moederlijk bloed dat het placenta-oppervlak bereikt.
  • Verankerende (stam)chorionvilli stabiliseren de mechanische integriteit van het grensvlak tussen placenta en moeder.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het chorion ondergaat een snelle proliferatie en vormt talloze chorionvilli, die de baarmoederdecidua binnendringen en afbreken en tegelijkertijd daaruit voedingsstoffen opnemen voor de groei van het embryo. Ze ondergaan verschillende fasen, afhankelijk van hun samenstelling.

Stadium Beschrijving Draagperiode zwangerschap Inhoud
Primair De chorionvilli zijn aanvankelijk klein en hebben geen bloedvaten 13–15 dagen alleen trofoblast[2]
Secondair De chorionvilli worden groter en vertakken zich, terwijl het mesoderm erin groeit. 16–21 dagen trofoblast en mesoderm[2]
Tertiair Takken van de navelstrengslagader en navelstrengader groeien in het mesoderm en vormen in de chorionvilli zo de bloedvaten 17–22 dagen trofoblast, mesoderm en bloedvaten[2]

Tot ongeveer het einde van de tweede maand van de zwangerschap bedekken de chorionvilli het hele chorion en zijn ze bijna uniform van grootte, maar daarna ontwikkelen ze zich ongelijkmatig.

Anatomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste deel van de chorionvilli bestaat uit bindweefsel waarin bloedvaten zitten. De meeste cellen in de bindweefselkern van de chorionvilli zijn fibroblasten. Macrofagen die bekend staan als Hofbauer-cellen zijn ook aanwezig. (Hofbauer-cellen zijn eosinofiele histiocyten[3] met granulen en vacuolen.)

Klinische betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Chorionvilli zijn een rijke bron van stamcellen. Biocell Center, een biotechbedrijf geleid door Giuseppe Simoni, bestudeert en test dit soort stamcellen. Chorionstamcellen zijn, net als vruchtwaterstamcellen, onomstreden multipotente stamcellen.[4][5][6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chorionic villi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.