Fibroblast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fibroblasten met microfilamenten, mitochondrion en kernen
Fibroblasten van een muizenembryo

De fibroblast[1] is de belangrijkste cel van het bindweefsel. Fibroblasten zijn verantwoordelijk voor de synthese van alle elementen van de extracellulaire matrix: dus zowel het collageen (niet elastische vezel die zorgt voor de stevigheid van het weefsel), elastische en reticulaire vezels als de glycosaminoglycanen en de glycoproteïnen van de grondsubstantie (matrix). In de botten maken osteoblasten het collageen. De fibroblast bevat een groot ruw endoplasmatisch reticulum met vele inkepingen. Fibroblasten kunnen, in het collageen bindweefsel waarvan ze deel uitmaken, soms uitgroeien tot chondrocyten (kraakbeencellen) en zo het bindweefsel naar fibreus kraakbeen laten evolueren.

Fascie (Latijn: fascia) is een bijzonder bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. Fascie geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam. Fascie is een van de drie soorten bindweefsel: de andere twee zijn ligamenten en pezen.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.