Dorothy Pietersz-Janga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Henk van Haandel (overleg | bijdragen) op 25 nov 2021 om 12:16. (geen gevolgen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dorothy Pietersz-Janga
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 10 september 1955[1]
Geboorteplaats Rincon
Land Vlag van Curaçao Curaçao
Functie Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur
Sinds 14 juni 2021
Voorganger Suzanne Römer
Partij MFK
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Cariben

Dorothy M.E. Pietersz-Janga (Rincon, 10 september 1955) is een Curaçaos politica. Sedert 14 juni 2021 is zij minister van Gezondheid, Milieu en Natuur.

Leven en werk

Pietersz-Janga werd geboren in Rincon, Bonaire en groeide op op Curaçao. Na het behalen van het diploma klinisch-chemisch analist in 1980 studeerde zij van 1984 tot 1992 geneeskunde aan de RUG.[2] Zij was 28 jaar werkzaam als huisarts in Tera Corá, Bandabou.

In 2010 sloot Pietersz-Janga zij zich aan bij de MFK. Zij was actief in het partijbestuur vanaf 2012 en was partijvoorzitter tussen 2018 en 2020. Zij heeft viermaal deelgenomen aan de verkiezingen voor de Staten van Curaçao. Bij de verkiezingen van 2021 stond ze positie 23 op de MFK-lijst en behaalde 120 persoonlijke stemmen. Na de formatie van het coalitiekabinet Pisas II werd zij minister van van Gezondheid, Milieu en Natuur.

Pietersz-Janga is sinds 2020 weduwe van Michel Ruben Pietersz.

Coronabeleid

Amper enkele weken in functie als minister raakt Pietersz-Janga in opspraak op het beleidsdossier corona.[3] Ten aanzien van vaccinatie doet zij als persoon een beroep op geheimhouding van medische gegevens.[4] In augustus 2021 informeert zij de Staten van Curaçao voor vaccinatie te zijn; echter twee maanden later ontstaat er commotie nadat zij in een tv-interview zich uitsprak voor het gebruik van alternatieven voor het coronavaccin, zoals ivermectine.[5][6] Curaçaose medici eisten onmiddellijk intrekking van de uitspraak omdat deze het coronabeleid van kabinet Pisas II ondermijnt.[7] Nadat ook antivaxers een advertentie plaatste waarin het beleid van de minister van Gezondheid werd gesteund, distantieerde premier Pisas zich publiekelijk van de gewraakte uitlating.[8] Volgens de lokale media is Pietersz-Janga niet toegestaan verder het woord te voeren over de coronacrisis.[9]

Onderzoek

In november 2021 raakte Pietersz-Janga opnieuw in opspraak, toen ze opdracht gaf een vergevorderd onderzoek naar verduistering van miljoenen guldens in de gezondheidszorg te staken. Het onderzoek liep tegen het kantoor Jourdain en haar directeur. Dit kantoor speelde eerder een rol in de "mondkapjesaffaire" rond oud-minister Jacinta Constancia, ook MFK. Het Bureau Ziektekostenvoorzieningen, dat het onderzoek uitvoerde, antwoordde de minister, dat deze niet bevoegd was het onderzoek te laten stoppen.[10] Er was zware kritiek van beide regeringspartijen, maar gevolgen voor de minister kwamen er niet.