Dorppolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dorppolder
Waterschap in Nederland
Hoekwater polderkaart - Dorppolder.PNG
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Zuid-Holland
Coördinaten 51°58'17,04"NB, 4°17'40,34"OL
Oppervlakte ? ha  
Geschiedenis
Opgericht rond 1490
Opgeheven 1977
Opgegaan in Hoogheemraadschap van Delfland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het waterschap De Dorppolder was een waterschap in de gemeenten De Lier, Maasland en Schipluiden in de provincie Zuid-Holland. De naam verwijst naar de ambachtsheerlijkheid Dorp, die tot 1795 een zelfstandige bestuurseenheid was en onder andere het centrale deel van de polder omvatte.

Het waterschap was verantwoordelijk voor de vervening, drooglegging en later de waterhuishouding in de polder.

Karakter, grondgebruik en waterhuishouding[bewerken]

De polder heeft in de 21e eeuw haar landelijke karakter niet verloren. Alleen het noordelijke deel van de polder is bebouwd met kassen, terwijl het zuidelijk deel uit weilanden bestaat. Doordat het weidegebied belang heeft bij een lager grondwaterpeil dan de kassen,[1] zijn er decennialang sluimerende conflicten geweest over het waterbeheer. Plannen uit de periode 2009 tot 2012 om de recreatieplassen van het Kraaiennest – op de scheiding tussen noord en zuid – te betrekken bij een oplossing, stuitten op beheerstechnische problemen.

De oplossing die ideaal was qua waterbeheer, de scheiding tussen glas en gras liep spaak op geldkwesties en de noodzaak om grond op te offeren aan watergangen. Na een openlijk conflict in 2016[2] is besloten tot een gedeeltelijke scheiding tussen de waterpeilen in de twee gebieden en aanpassingen in de waterafvoer.

kaart 1712