Double Saison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Double Saison
Double Saison Keyzer.jpg
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage 6,5%
Lagering lagertanks
Afwerking ongefilterd, nagisting op fles
Oorsprong Luik
Brouwer Bierbrouwerij De Keyzer
Type Saison
Kleur barnsteenkleurig
Smaak fruitig en volmoutig
Lijst van Nederlandse bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Double Saison is een Nederlands bier, dat tegenwoordig wordt gebrouwen in opdracht van brouwerijhuurder "De Keyzer" in Maastricht.

Achtergrond[bewerken]

Double Saison werd voor het eerst gebrouwen in 1881 door Grand Brasserie de Vennes te Luik.[1][2] Het bier kwam oorspronkelijk op de markt als Saison de Liège. In 1886 werd de brouwerij overgenomen door de familie Bosch. Er werd zowel een Simple Saison als een Double Saison gebrouwen. De familie Bosch, die reeds een brouwerij had in Maastricht, liet het bier dan zowel in Maastricht als in Luik brouwen in Stoombierbrouwerij De Keyzer (ook "Brouwerij Bosch"). De brouwerij in Luik werd in 1921 gesloten. Begin 20ste eeuw kwamen de ondergistende bieren (pils) erg op, ten koste van de bovengistende. Wanneer de productie van de Double Saison in Maastricht precies werd stopgezet, is niet bekend.

Op basis van het oorspronkelijke recept wordt het bier sinds 2002 terug 'nagebrouwen' door brouwerij De Keyzer. Achter het initiatief zitten een aantal mensen die reeds bekend waren met het brouwen in andere brouwerijen.[3] Het doel is om de oude gebouwen van de brouwerij in stand te houden.

Het bier[bewerken]

Double Saison is een hooggistend barnsteenkleurig bier van het type saison met een alcoholpercentage van 6,5%.[4] De naam "saison" (Frans voor seizoen) wijst erop dat het bier vroeger alleen in de wintermaanden gebrouwen werd om later in de zomer door seizoensarbeiders gedronken te worden.

Het bier heeft een eigen glas, waarop een deel van het etiket staat.[5]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]