Downhill (mountainbiken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Downhill.

Downhill is een door de UCI erkende discipline in het mountainbiken, afgekort als DH.

Downhillfiets[bewerken]

Een moderne downhillfiets heeft voor- én achtervering met een zeer ruime veerweg (180-203 mm voor en 180-250 mm achter), hydraulische schijfremmen en weegt tussen 16 en 20 kg. Vanwege de werking van de vering, het gewicht en de geometrie van de fietsen zijn deze niet geschikt om er beklimmingen mee te doen. Downhill fietsen hebben vaak 26-inch als bandenmaat om heel wendbaar te zijn. Bekende merken zijn Scott, specialized, trek, santa cruz, rocky mountain en giant.

Parcours[bewerken]

Bij deze discipline gaat het parcours louter naar beneden; er komen geen beklimmingen voor. De parcours zijn vaak voorzien van schansen, rotsen en andere uitdagingen.

Locaties[bewerken]

In de Belgische Ardennen zijn er verschillende downhillparcours zonder lift. Hier moet de rijder zelf zorgen voor vervoer naar de start van het parcours. Dit gebeurt meestal met een busje dat rijders met hun fietsen omhoog brengt. In Nederland kan weinig aan downhillmountainbiken gedaan worden vanwege de afwezigheid van heuvels en bergen.

Er is in Nederland en België een relatief grote groep downhillmountainbikers die het over de landsgrenzen zoeken om de sport te beoefenen. Het bekendste bikepark waar downhill kan worden beoefend, is in Winterberg in Duitsland: Bikepark Winterberg. Dit is het dichtstbijzijnde bikepark waar een lift beschikbaar is. Net de kleinere is er een in Malmedy Belgie ook beschikbaar met lift, genaamd Bike Park.

Wedstrijden[bewerken]

Er zijn wereldwijd verschillende wedstrijden op het gebied van Downhillmountainbiken. Enkele bekende kampioenschappen zijn: 'UCI Downhill World Championship', 'UCI Downhill World Cup', 'IXS European Downhill Cup', 'Nissan Downhill Cup' en 'DH1'. Niet alleen de UCI organiseert vaak wedstrijden, ook red bull heeft zijn wedstrijden zoals de 'red bull rampage' en de 'red bull hardline'. Hier zijn er niet enkel prijzen voor degene die het snelst kan afdalen maar ook voor 'best trick' en 'public choise'.

Ook in Nederland wordt een kampioenschap gehouden: de Mini Downhill Cup. De UCI World Champion voor 2011 is Danny Hart. De World Cup kampioen in 2011 is Aaron Gwin.