Drag Race Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drag Race Holland
Drag Race Holland
Genre Talentenjacht
Speelduur 45-60 minuten
Bedenker RuPaul
Presentatie Fred van Leer
Jury Fred van Leer (S1-S2)
Nikkie Plessen (S1)
Marieke Samallo (S2)
Vaste gasten Roxanne Hazes (S1)
Claes Iversen (S1)
Nikkie de Jager (S1)
Sanne Wallis de Vries (S1)
Carlo Boszhard (S1-S2)
Raven van Dorst (S1-S2)
Intromuziek 'Theme From "Drag Race"' van RuPaul
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series RuPaul’s Drag Race
Canada’s Drag Race
RuPaul’s Drag Race UK
Drag Race Thailand
The Switch Drag Race
Productie
Producent Vincent ter Voert
Productiebedrijf Vincent TV Producties
Distributie Passion Distribution
Uitzendingen
Start 18 september 2020
Afleveringen 16
Seizoenen 2
Netwerk of omroep RTL Nederland
Streamingdienst Videoland (Nederland)
WOW Presents Plus (Internationaal)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Drag Race Holland is een Nederlandse televisieserie. Het was een spin-off van het Amerikaanse televisieprogramma RuPaul’s Drag Race. De serie is de tweede niet-Engelstalige variant na de Thaise versie,[1] en zal net zoals zijn Canadese en Thaise tegenhangers een lokale presentator krijgen. Op 14 augustus 2020 werd bekendgemaakt dat de presentator van de Nederlandse serie Fred van Leer zal worden en dat de serie in première zal gaan op 18 september 2020.[2][3] Naast Van Leer was Nikkie Plessen te zien als vaste jurylid in het eerste seizoen en Marieke Samallo, oprichter van Milkshake Festival, in het tweede seizoen.[4] De serie is in Nederland te zien via Videoland en internationaal via de streamingdienst WOW Presents Plus.

In februari 2021 werd de casting voor het tweede seizoen aangekondigd, dat van start ging op 6 augustus dat jaar en eindigde op 24 september.[5][6]

Drag Race Holland introduceerde de eerste Peruviaanse deelnemer van de franchise, Envy Peru, de eerste bebaarde deelnemer van de franchise, Madame Madness, en de eerste Braziliaanse deelnemer van de franchise, Abby OMG. Daarnaast is dit de eerste niet-Engelstalige variant waar RuPaul in verscheen.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma is qua opzet vrijwel identiek aan de Amerikaanse variant. Iedere aflevering kondigt presentator Fred van Leer een hoofduitdaging aan (vaak aangeduid als 'maxi challenge' naar Amerikaans voorbeeld) aan de deelnemers. De uitdaging valt binnen het brede bereik van drag, zoals een acteeruitdaging of kleding ontwerpen. Optioneel vindt er ook nog een mini-uitdaging plaats voor de hoofduitdaging, waarin deelnemers een voordeel voor in de hoofduitdaging kunnen behalen. De mini-uitdagingen hebben eerder een amuserend dan competitief karakter.

Na het uitvoeren van de hoofduitdaging lopen de deelnemers de catwalk in een categorie die voor die week bepaald is. Daarna wijst de jury de best en slechtst presterende deelnemers van die week aan op basis van zowel het resultaat van de hoofduitdaging als hun outfit op de catwalk. Nadat de jury hun feedback aan deze hebben gegeven, wordt de winnaar van de week, die doorgaans een prijs wint, en de twee slechtst presterende deelnemers van de week uitgeroepen.

Aan het eind van iedere aflevering strijden de twee slechts presterende deelnemers tegen elkaar in de playbackronde ('de lip sync', ook wel dramatisch aangeduid als 'Lip Sync for Your Life'). De deelnemer die de meest entertainende playbackuitvoering geeft, gaat door naar de volgende aflevering, terwijl de andere deelnemer geëlimineerd wordt. Dit format wordt iedere aflevering herhaald tot er 3 à 4 deelnemers overblijven in de finale, waarna de winnaar van het seizoen bekend wordt gemaakt.

Jurering[bewerken | brontekst bewerken]

Fred van Leer is zowel de presentator als het hoofd van de jury van Drag Race Holland en fungeert daarmee net zoals RuPaul in de Amerikaanse versie.
Juryleden van Drag Race Holland
Jurylid Seizoen
1 2
Fred van Leer Vast jurylid
Nikkie Plessen Vast jurylid
Marieke Samallo Vast jurylid
Carlo Boszhard Gast jurylid Vast jurylid
Raven van Dorst Gast jurylid Vast jurylid

Overzicht van de seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Winnaar van het eerste seizoen van Drag Race Holland, Envy Peru
Seizoen Eerste aflevering Laatste aflevering Winnaar Tweede plek Overige finalist(en) Miss Congeniality Aantal deelnemers Prijs
1 18 september 2020 6 november 2020 Envy Peru Janey Jacké Ma'Ma Queen, Miss Abby Omg Ma'Ma Queen 10
  • Een kroon, collier en scepter van Fierce Drag Jewels
  • Een covershoot voor Cosmopolitan
  • Een jurk t.w.v. € 18.000 van Claes Iversen
2 6 augustus 2021 24 september 2021 Vanessa van Cartier My Little Puny Vivaldi Tabitha 10
  • Een kroon en scepter van Fierce Drag Jewels
  • Een beauty-editorial in Cosmopolitan
  • € 15.000
  • Een eigen podium op Milkshake Festival 2022

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Drag Race Holland (seizoen 1) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste seizoen van Drag Race Holland begon op 18 september 2020 met tien deelnemers uit Nederland en België. Fred van Leer en Nikkie Plessen zijn de vaste jury en worden regelmatig aangevuld door Claes Iversen, Sanne Wallis de Vries, Roxeanne Hazes en Nikkie de Jager.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Drag Race Holland (seizoen 2) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het tweede seizoen van Drag Race Holland ging van start op 6 augustus 2021 en zag tien nieuwe deelnemers. Marieke Samallo vervangt dit seizoen Nikkie Plessen als vast jurylid naast Fred van Leer.