Beluister (info)

Drilboor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De pneumatische breekhamer wordt dikwijls gebruikt in de wegenbouw
Toepassing van een elektrische drilboor, dergelijke machine wordt ook wel 'kangohamer' genoemd
Graafmachine met een hydraulische drilboor

Een drilboor, ook wel sloophamer, breekhamer, beitelhamer, hakhamer of jekkerhamer genoemd, is een machine die een hamer en beitel combineert.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Een drilboor kan onder meer worden gebruikt voor: het losmaken van gesteente, het slopen van muren, het verwijderen van tegels en het openbreken van een wegdek.

Types[bewerken | brontekst bewerken]

Drilboren zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en capaciteiten. Bij een persluchthamer gebeurt de aandrijving pneumatisch, dat wil zeggen door middel van perslucht. De aandrijving kan echter ook elektrisch of hydraulisch zijn, bovendien zijn er machines die aangedreven worden door een tweetakt benzinemotor. Een speciaal voor de mijnbouw ontwikkelde pneumatische drilboor is de afbouwhamer.

Al naargelang de capaciteit van de machine, kan de gereedschapsopname bij de diverse machines verschillen, naast SDS-Plus en SDS-Max kan de houder ook inwendig zeskant of rond zijn.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

De gereedschapshouder van de machine gaat enkel op en neer, dit in tegenstelling tot bij een klopboormachine waar deze houder ook ronddraait. Bij het hameren dringt de in de machine geplaatste punt- of platte beitel, stotend het te bewerken materiaal binnen waarbij dit verpulvert.

Bij een persluchthamer vindt de aanvoer van samengeperste lucht plaats door middel van een luchtslang, die is aangesloten op een al dan niet mobiele compressor. In de drilboor wordt door middel een membraanklep de toevoer van de perslucht zodanig geregeld, dat zij het ene ogenblik vóór en het volgende ogenblik achter de zuiger drukt. Daardoor wordt de zuiger in snel tempo door de cilinder heen en weer bewogen. Op het einde slaat de zuiger telkens op de boorpin, waardoor deze in het te bewerken materiaal dringt.

Voorzorgsmaatregelen[bewerken | brontekst bewerken]

Een drilboor produceert veel lawaai, tot wel 100 decibel op twee meter afstand, het is daarom van belang gehoorbescherming te dragen. Om de ogen te beschermen tegen afspattende deeltjes, is het verder aan te bevelen een veiligheidsbril te dragen.

Herhaaldelijk gebruik van een drilboor kan leiden tot het fenomeen van Raynaud en het carpaletunnelsyndroom.

Zie de categorie Jackhammers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.