Drontermeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drontermeer
Drontermeer (Nederland (hoofdbetekenis))
Drontermeer
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Hoogte 0,0 m
Coördinaten 52° 31′ NB, 5° 52′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 4,76 km²
Soort water Randmeer
Maximale lengte 10 km
Maximale breedte 1 km
Gemiddelde diepte 1,2 m
Overig
Belangrijkste bronnen Vossemeer
Belangrijkste uitlopen Veluwemeer
Eiland(en) De Eekt, Abbert en Reve
Plaatsen Elburg
Foto's
De brug over het Drontermeer bij Elburg
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Drontermeer in Nederland vormt het meest oostelijke van de Veluwerandmeren van het IJsselmeer. Het meer ligt tussen de provincies Flevoland (gemeente Dronten), Gelderland (gemeente Elburg en Oldebroek) en Overijssel (Kampen). Het omvat 476 hectare en is buiten de vaargeul erg ondiep.

Het meer grenst in het zuiden bij de brug van Elburg aan het Veluwemeer. Noordelijk, bij het Oldebroekse plaatsje Noordeinde, is er een punt waar bovengenoemde drie provincies samenkomen. Ten noorden daarvan ligt de Roggebotsluis, waar het Drontermeer overgaat in het Vossemeer.

In het Drontermeer liggen drie eilandjes, één waarop men kan recreëren (De Eekt) en twee die voor de natuur zijn bestemd (Abbert en Reve). Het meer is in 1956 als randmeer ontstaan ten tijde van de inpoldering van Oostelijk Flevoland in de jaren vijftig.

Door de smalle vaargeul, waarbuiten het te ondiep is, en de vele bomen die aan de oevers staan, hebben zeilers vaak problemen, omdat er te weinig of verkeerde wind op het langwerpige meer staat.

Onder het meer is de bouw van de Drontermeertunnel voltooid. Deze spoortunnel was eind 2009 gereed en werd op 6 december 2012 in gebruik genomen.

Wanneer de Roggebotsluis haar waterkeringsfunctie gaat verliezen aan de momenteel in aanbouw zijnde Reevesluis / Reevedam en ter hoogte van Roggebot de Roggebotbrug wordt gebouwd, gaat het noordelijke gedeelte van dit meer (het gebied tussen de Reevesluis en de Roggebotbrug) de naam Reevemeer krijgen.

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gem-Dronten-OpenTopo.jpg

Topografisch kaartbeeld van de gemeente Dronten, december 2015.
Rechts in het midden het Drontermeer.
Klik op de kaart voor een vergroting.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Drontermeer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.